Monday, June 25, 2018

Menu 25.6.2018

Cucur Jagung dan Udang



Bahan-bahan:

1 tongkol jagung manis – disagat isinya
2 pokok daun ketumbar – dicincang kasar
1/2 biji cili merah – dicincang halus
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1 cawan udang kecil – dikupas
1 biji telur
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Tepung gandum secukupnya
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:


  1. Satukan jagung, daun ketumbar, cili merah, bawang besar, udang, telur, tepung dan serbuk kunyit.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair, agak-agak boleh dijemput dengan jari.
  3. Masukkan garam dan MCR dan sesuaikan rasa.
  4. Sementara itu, panaskan minyak agak banyak. Setelah cukup panas, jemputkan adunan ke dalam minyak dan buat hingga memenuhi kuali. Pastikan api sederhana.
  5. Goreng hingga kuning keemasan kedua-dua belah. Angkat, toskan minyak dan letakkan di atas pinggan berlapik dengan kitchen towel.
  6. Hidangkan dengan sos cili.



Lontong




Bahan-bahan kuah lodeh:

2 sudu besar udang kering – direndam hingga lembut, ditoskan
1 sudu besar ikan bilis – direndam hingga lembut, ditoskan
3 biji bawang merah – dipotong kecil
1 batang serai – diketuk
2 hirisan lengkuas
3 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 sudu besar bawang putih yang dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 1/2 kotak santan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1/4 biji sengkuang – dihiris batang mancis
3/4 biji lobak merah – dihiris batang mancis
4 urat kacang panjang – dipotong serong
1/4 biji kobis – dihiris kasar
1 peket tempe – dipotong dadu dan digoreng sedikit
1 ketul tauhu keras – dipotong dadu dan digoreng sedikit
2 keping besar fuchuk – dipotong kecil, direndam hingga lembut
Segenggam suhun – direndam hingga lembut
1 cawan isi udang kecil
1/4 cawan minyak

13 peket ketupat mini – direbus hingga empuk, ditoskan, dipotong 4

Cara-cara:
  1. Kisar kering udang kering, ikan bilis dan bawang merah.
  2. Panaskan minyak. Tumis serai dan lengkuas hingga harum.
  3. Masukkan kisaran udang kering, ikan bilis dan bawang merah. Tumis hingga pecah minyak di atas api sederhana. Kacau selalu.
  4. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang dikisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serbuk kunyit, sengkuang dan lobak merah. Kacau rata, masukkan air (lebih kurang 4 cawan). Biarkan mendidih.
  6. Setelah mendidih, masukkan kacang panjang, kobis, udang dan santan. Kacau rata hingga mendidih dan masukkan fuchuk dan suhun. Perlahankan api dan kacau sekali sekala hingga mendidih.
  7. Masukkan garam, MCR, tauhu dan tempe. Kacau rata, sesuaikan rasa dan setelah mendidih, tutup api.
  8. Hidangkan bersama nasi impit dan sambal tumis ikan bilis.


Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:

1 cawan ikan bilis yang disiang – dibilas bersih, ditoskan
1 biji bawang besar – dihiris nipis
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 1/2 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 keping asam gelugur
1 ketul kecil gula melaka
3 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya
Minyak secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1/2 cawan sahaja.
  3. Tumis bawang besar yang dihiris nipis hingga perang.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih.
  5. Masukkan gula melaka, asam gelugur dan sos tiram, tumis hingga pecah minyak sambil dikacau sekali sekala.
  6. Masukkan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan bawang besar yang dihiris kasar. Masak hingga agak lembut, masukkan ikan bilis, garam dan MCR. Sesuaikan rasa.

No comments: