Friday, March 23, 2018

Menu 20.3.2018


Roti Jala

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum - diayak
3 sudu besar santan KARA + air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit dan garam
1 biji telur

Sedikit minyak untuk melengser non-stick pan + 1 simpulan daun pandan
Acuan roti jala

Cara-cara:

  1. Bancuh tepung gandum, santan, serbuk kunyit, garam dan telur hingga rata. Kemudian, tuangkan ke dalam blender dan kisar hingga halus. Adunan sepatutnya tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  2. Panaskan non-stick pan di atas api kecil, lengserkan minyak dengan menggunakan simpulan daun pandan. Celup acuan ke dalam bancuhan dan kiraikan di dalam pan dengan cara membuat bulatan di sekeliling pan, tidak perlu tebal.
  3. Setelah tepung berubah warna, terus angkat dan gulung seperti membuat popia. Susun di dalam pinggan.

Kari Ayam dan Kentang

Bahan-bahan:

300 gm ayam - dipotong kecil
1 biji kentang - dipotong dadu kecil
2 tangkai daun kari - dilurutkan daunnya
1 peket serbuk kari daging Baba's
2 sudu besar rempah kari giling (beli di pasar dengan orang India)
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar halia kisar
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1/4 kotak santan KARA
1 sudu besar kerisik
Air, garam dan Maggi Cukup Rasa
Sedikit air asam jawa
5 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  2. Masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis hingga layu dan sedikit garing.
  3. Masukkan bawang besar kisar dan halia kisar, kacau rata dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daun kari, kerisik, rempah kari serbuk dan giling. Kacau rata dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan ayam dan kentang, kacau rata hingga bersalut kesemuanya. Perlahankan api dan tutup periuk supaya ayam kecut sedikit. Kacau sekali sekala. Masukkan air dan tutup periuk supaya kentang empuk. Kacau sekali sekala.
  6. Masukkan santan, garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata, setelah mendidih, masukkan air asam jawa. Kacau rata hingga mendidih lagi dan tutup api.



Pan Mee Goreng Lada Hitam

Bahan-bahan:
3 keping pan mee kering - direbus hingga masak dan ditoskan
1/2 ikat daun kucai - dipotong 4 cm panjang
1 cawan tauge
1/2 keping daging kisar Ramly - dilembutkan
2 sudu besar sos lada hitam
1 peket perencah tomyam (Maggi Tomyam)
Garam dan MCR secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
Sedikit air

Bahan-bahan ditumbuk:
3 ulas bawang putih - dipotong
3 biji cili padi - dipotong

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga harum dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging kisar dan tumis lagi hingga berubah warna.
  3. Masukkan sos lada hitam dan perencah tomyam. Kacau rata, masukkan air. Kacau lagi.
  4. Masukkan pan mee yang direbus, kucai, tauge, garam dan MCR. Besarkan sedikit api dan goreng hingga rata beberapa minit. Tutup api.

No comments: