Bahan-bahan:
1/2 peket mihun – direndam hingga lembut, ditoskan
1 pokok daun bawang – dipotong 3 cm panjang
1 biji telur
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan ditumbuk halus:
Segenggam ikan bilis – direndam sebentar dan ditoskan
3 ulas bawang putih
Cili padi potong + kicap
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan garam, MCR, sos tiram dan sos cili. Tumis sebentar dan masukkan air.
- Masukkan mihun dan kacau rata hingga mihun lembut dan warna sekata.
- Buatkan lubang di bahagian tengah, pecahkan telur. Biarkan sebentar sebelum dikacau bersama mihun.
- Setelah lembut tutup api. Hidangkan dengan cili potong dan kicap.
No comments:
Post a Comment