Thursday, March 15, 2018

Breakfast 21.2.2018

Mihun Goreng My Style

Bahan-bahan:

1/2 peket mihun – direndam hingga lembut, ditoskan
1 pokok daun bawang – dipotong 3 cm panjang
1 biji telur
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan ditumbuk halus:

Segenggam ikan bilis – direndam sebentar dan ditoskan
3 ulas bawang putih


Cili padi potong + kicap

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan garam, MCR, sos tiram dan sos cili. Tumis sebentar dan masukkan air.
  3. Masukkan mihun dan kacau rata hingga mihun lembut dan warna sekata.
  4. Buatkan lubang di bahagian tengah, pecahkan telur. Biarkan sebentar sebelum dikacau bersama mihun.
  5. Setelah lembut tutup api. Hidangkan dengan cili potong dan kicap.

No comments: