Friday, March 16, 2018

Breakfast 8.3.2018




Nasi Lemak

Bahan-bahan:

3 cawan beras basmathi
2 cawan beras biasa
1 batang serai - diketuk
3 inci halia - dihiris
3 biji bawang merah - dihiris
5 cawan air
1/2 cawan santan KARA
1 sudu besar garam (secukup rasa)

Hidangkan bersama:

5 biji telur mata cair
Hirisan timun Jepun
Ikan bilis goreng
Kari udang dan buncis
Sambal tumis

Cara-cara:

  1. Campurkan kedua-dua jenis beras dan basuh bersih. Masukkan ke dalam rice cooker bersama bahan-bahan lain. Kacau rata dan masak seperti biasa.
  2. Setelah masak, gemburkan dan tutup semula. Biar selama 5 minit sebelum dihidangkan.


Sambal Tumis

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan cili kering yang digunting - buangkan biji dan rebus hingga lembut
2 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 sudu besar sos tiram
Gula perang dan garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Air secukupnya
5 sudu besar minyak masak
1 biji bawang Holland - dihiris kasar

Cara-cara:
  1. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih bersama air secukupnya hingga halus.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak sambil dikacau selalu di atas api sederhana.
  3. Masukkan sedikit air, asam gelugur, garam dan bawang hiris. Kacau dan biarkan mendidih. Sesuaikan rasa dan tutup api. Boleh juga masukkan ikan bilis yang sudah digoreng garing. Kacau sebentar dan tutup api.


Kari Udang dan Buncis

Bahan-bahan:

1 cawan udang kecil - dibuang kepala dan ekor
6 tangkai kacang buncis - dibuang urat dan dipotong serong 3 cm
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris seperti mancis
1/2 peket serbuk kari ikan Baba's
1 tangkai daun kari - dilurutkan
1/4 cawan santan KARA + 1/4 cawan air
Garam, pes asam jawa secukup rasa
Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum dan layu.
  2. Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan kacang buncis dan kacau sebentar. Kemudian, masukkan santan dan kacau rata. Tambah air jika terlalu pekat. Kuah mestilah tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  4. Setelah mendidih, masukkan udang, garam, pes asam jawa dan MCR. Kacau hingga mendidih, sesuaikan rasa dan tutup api.

No comments: