Monday, March 19, 2018

Dinner 18.2.2018




Ikan Gerut-gerut Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:

2 keping kepala + 1 keping isi ikan gerut-gerut
10 biji belimbing buluh - dibelah 2
3 keping daun limau purut - dibuang urat
1 helai daun kunyit - diracik kasar
3/4 kotak santan KARA/Ayam Brand
1 keping kecil asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

15 tangkai cili padi hijau - dipotong
3 tangkai cili padi merah - dipotong
3 biji tomato ceri - dipotong
1 inci kunyit - dipotong
3 biji bawang merah - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar dan 1/4 cawan air ke dalam periuk. Panaskan.
  2. Setelah berwap, masukkan santan dan ikan. Perlahankan api, kacau dengan kerap untuk mengelakkan santan pecah.
  3. Setelah berwap dan sedikit mendidih, masukkan belimbing buluh, asam gelugur, garam dan MCR secukup rasa. Kacau perlahan, balikkan ikan jika perlu.
  4. Sesuaikan rasa dan pastikan ikan telah masak kemudian tutup api.

No comments: