Ikan Gerut-gerut Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
2 keping kepala + 1 keping isi ikan gerut-gerut
10 biji belimbing buluh - dibelah 2
3 keping daun limau purut - dibuang urat
1 helai daun kunyit - diracik kasar
3/4 kotak santan KARA/Ayam Brand
1 keping kecil asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
15 tangkai cili padi hijau - dipotong
3 tangkai cili padi merah - dipotong
3 biji tomato ceri - dipotong
1 inci kunyit - dipotong
3 biji bawang merah - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar dan 1/4 cawan air ke dalam periuk. Panaskan.
- Setelah berwap, masukkan santan dan ikan. Perlahankan api, kacau dengan kerap untuk mengelakkan santan pecah.
- Setelah berwap dan sedikit mendidih, masukkan belimbing buluh, asam gelugur, garam dan MCR secukup rasa. Kacau perlahan, balikkan ikan jika perlu.
- Sesuaikan rasa dan pastikan ikan telah masak kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment