Friday, March 16, 2018

Lunch 5.3.2018

Sambal belacan tumis, ayam goreng kunyit bersayur, ikan kerisi masak cuka


Sambal Belacan Tumis

Bahan-bahan:

2 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi hijau
5 tangkai cili padi merah
5 biji tomato ceri
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci belacan
Garam dan gula perang secukup rasa
1/4 sudu kecil pes asam jawa
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, potong kesemua bahan kecuali minyak, garam, gula dan pes asam jawa kecil-kecil.
  2. Goreng bahan-bahan tadi separuh masak. Keluarkan dan toskan minyaknya.
  3. Tumbuk/kisar kasar bahan tadi. Tambahkan garam, gula dan pes asam jawa secukup rasa.
  4. Goreng semula bahan ini hingga betul-betul masak.


Ayam Goreng Kunyit Bersayur

Bahan-bahan:

3 keping dada ayam - dipotong memanjang/dadu
1 sudu besar tepung beras + 1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang Holland - dipotong 8
1/2 biji lobak merah - dikupas dan dihiris bulat, dibelah 2
10 tangkai kacang buncis - dibuang urat, dipotong serong 3 cm
5 tangkai cili padi merah - dipotong 2 (serong)
Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam bersama campuran tepung, serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 sudu besar sahaja. Tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang Holland. Tumis hingga separuh layu.
  3. Masukkan lobak merah dan kacang buncis. Besarkan api sedikit, kacau rata hingga separuh masak. Masukkan pula cili padi merah dan MCR. Kacau rata 2 minit dan tutup api.


Ikan Kerisi Masak Cuka

Bahan-bahan:

2 ekor ikan kerisi
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
1 ulas bawang putih - dihiris
2 ulas bawang putih - dibelah 2
1 biji bawang merah - dihiris
2 biji bawang merah - dibelah 2
1/2 inci halia - dihiris seperti mancis
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai cili hijau/merah - dibelah 2 tanpa putus
4 sudu besar cuka putih
1/2 cawan air
Garam dan MCR secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 sudu besar sahaja. Tumis halba campur, bawang putih, bawang merah dan halia hingga layu.
  3. Masukkan air dan cuka. Setelah mendidih, masukkan ikan, garam dan MCR. Sesuaikan rasa. Biarkan mendidih sekali lagi.
  4. Lebih sedap dimakan keesokan harinya.

No comments: