Ikan Gerut-gerut Masak Masam Manis
Bahan-bahan:
1 bahagian ekor ikan gerut-gerut - dibuang sisik dan dibersihkan
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 1/2 senduk kecil cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula perang
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan daun ketumbar + akar - dibersihkan
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar halia kisar
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
- Tinggalkan 1 senduk kecil minyak gorengan dan tumis bawang Holland dan bawang putih hingga harum.
- Masukkan halia kisar dan tumis sebentar hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan akar ketumbar, sos cili, sos tiram dan sos ikan. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan air secukupnya.
- Setelah kuah hampir pekat, masukkan garam dan MCR secukup rasa (jika kurang masin). Kacau rata dan tutup api.
- Tuangkan sos ke atas ikan goreng dan taburkan dengan daun ketumbar.
Sotong Masak ala Pakapau
Bahan-bahan:
300 gm sotong katak - disiang dan dipotong ikut suka
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 biji cili padi merah - dipotong kasar
Segenggam daun selasih - dibasuh
1 pokok daun ketumbar + akar - dipotong kasar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar minyak masak
Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
3 biji cili padi merah - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
Cara-cara:
- Panaskan kuali dan masukkan sotong. Kacau rata supaya air sotong keluar. Angkat dan toskan airnya. Ketepikan. Bersihkan kuali dan panaskan semula.
- Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga harum dan layu.
- Masukkan akar ketumbar, sos tiram, sos ikan, minyak bijan, cili padi merah dan bawang Holland. Tumis hingga naik baunya.
- Masukkan sotong dan sedikit air. Besarkan api dan kacau rata hingga betul-betul masak. Akhir sekali, masukkan daun selasih dan daun ketumbar, kacau rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment