Friday, March 23, 2018

Menu 21.3.2018


Ikan Gerut-gerut Masak Masam Manis

Bahan-bahan:

1 bahagian ekor ikan gerut-gerut - dibuang sisik dan dibersihkan
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

1 1/2 senduk kecil cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula perang
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan daun ketumbar + akar - dibersihkan
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar halia kisar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1 senduk kecil minyak gorengan dan tumis bawang Holland dan bawang putih hingga harum.
  3. Masukkan halia kisar dan tumis sebentar hingga harum.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  5. Masukkan akar ketumbar, sos cili, sos tiram dan sos ikan. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan air secukupnya.
  6. Setelah kuah hampir pekat, masukkan garam dan MCR secukup rasa (jika kurang masin). Kacau rata dan tutup api.
  7. Tuangkan sos ke atas ikan goreng dan taburkan dengan daun ketumbar.





Sotong Masak ala Pakapau

Bahan-bahan:

300 gm sotong katak - disiang dan dipotong ikut suka
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 biji cili padi merah - dipotong kasar
Segenggam daun selasih - dibasuh
1 pokok daun ketumbar + akar - dipotong kasar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar minyak masak
Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

3 biji cili padi merah - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong

Cara-cara:

  1. Panaskan kuali dan masukkan sotong. Kacau rata supaya air sotong keluar. Angkat dan toskan airnya. Ketepikan. Bersihkan kuali dan panaskan semula.
  2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga harum dan layu.
  3. Masukkan akar ketumbar, sos tiram, sos ikan, minyak bijan, cili padi merah dan bawang Holland. Tumis hingga naik baunya.
  4. Masukkan sotong dan sedikit air. Besarkan api dan kacau rata hingga betul-betul masak. Akhir sekali, masukkan daun selasih dan daun ketumbar, kacau rata dan tutup api.

No comments: