Friday, March 16, 2018

Dinner 6.3.2018

Asam pedas ikan merah, sotong masak sos kari, kangkung goreng belacan


Asam Pedas Ikan Merah

Bahan-bahan:

3 keping ikan merah
6 tangkai bendi - dipotong sedikit bahagian hujungnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah 2, buang bahagian keras
6 tangkai daun kesum - dilurutkan
1 batang serai - diketuk
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3/4 senduk minyak masak
2 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

1 cawan cili kering yang sudah direbus
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 biji bawang merah - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci halia - dipotong kecil
1 inci belacan - dibakar
1 biji tomato - dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba dan serai hingga harum. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak. Kacau selalu supaya tidak hangit.
  2. Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi dan garam. Sesuaikan rasa dan masak hingga mendidih dan ikan serta bendi masak. Tutup api.



Sotong Masak Sos Kari

Bahan-bahan:

500 gm sotong - dibersihkan, buang kulit luar jika suka, kelar/potong bulat
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil halia kisar
2 sudu besar cili kisar
1 peket rempah kari ikan Baba's
3 sudu besar sos cili
2 tangkai daun kari - dilurutkan
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar, simpan akarnya
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan non-stick wok. Masukkan sotong dan kacau hingga keluar airnya. Toskan dan ketepikan.
  2. Basuh wok tadi dan panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  3. Kemudian, masukkan halia kisar dan cili kisar. Tumis hingga garing dan terbit minyak.
  4. Masukkan rempah kari, akar ketumbar dan daun kari dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  5. Masukkan sos cili dan kacau rata kemudian tambahkan air (agak-agak), kacau rata.
  6. Masukkan sotong, garam dan MCR. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan kacau rata sebentar. Tutup api.



Kangkung Goreng Belacan

Bahan-bahan:

1 ikat kangkung - diasingkan batang dan daun, batang dibelah 2
1/2 biji cili merah - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
1 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kasar:

1/2 biji cili merah - dipotong kecil

3 biji cili padi hijau - dipotong kecil
1 biji bawang merah - dipotong kecil
1 ulas bawang putih - dipotong kecil
1 inci belacan - dibakar
Sejemput ikan bilis - dibasuh bersih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga harum dan sedikit garing.
  2. Masukkan sos tiram dan tumis sebentar. Kemudian, masukkan batang kangkung dan tumis hingga lembut.
  3. Masukkan sos tiram, daun kangkung dan air. Kacau rata hingga layu dan terus tutup api.

No comments: