Asam pedas ikan merah, sotong masak sos kari, kangkung goreng belacan
Asam Pedas Ikan Merah
Bahan-bahan:
3 keping ikan merah
6 tangkai bendi - dipotong sedikit bahagian hujungnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah 2, buang bahagian keras
6 tangkai daun kesum - dilurutkan
1 batang serai - diketuk
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3/4 senduk minyak masak
2 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang sudah direbus
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 biji bawang merah - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - dipotong kecil
2 inci halia - dipotong kecil
1 inci belacan - dibakar
1 biji tomato - dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba dan serai hingga harum. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak. Kacau selalu supaya tidak hangit.
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi dan garam. Sesuaikan rasa dan masak hingga mendidih dan ikan serta bendi masak. Tutup api.
Sotong Masak Sos Kari
Bahan-bahan:
500 gm sotong - dibersihkan, buang kulit luar jika suka, kelar/potong bulat
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil halia kisar
2 sudu besar cili kisar
1 peket rempah kari ikan Baba's
3 sudu besar sos cili
2 tangkai daun kari - dilurutkan
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar, simpan akarnya
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan non-stick wok. Masukkan sotong dan kacau hingga keluar airnya. Toskan dan ketepikan.
- Basuh wok tadi dan panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Kemudian, masukkan halia kisar dan cili kisar. Tumis hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan rempah kari, akar ketumbar dan daun kari dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan sos cili dan kacau rata kemudian tambahkan air (agak-agak), kacau rata.
- Masukkan sotong, garam dan MCR. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan kacau rata sebentar. Tutup api.
Kangkung Goreng Belacan
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - diasingkan batang dan daun, batang dibelah 2
1/2 biji cili merah - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
1 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan ditumbuk/dikisar kasar:
1/2 biji cili merah - dipotong kecil
3 biji cili padi hijau - dipotong kecil
1 biji bawang merah - dipotong kecil
1 ulas bawang putih - dipotong kecil
1 inci belacan - dibakar
Sejemput ikan bilis - dibasuh bersih
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga harum dan sedikit garing.
- Masukkan sos tiram dan tumis sebentar. Kemudian, masukkan batang kangkung dan tumis hingga lembut.
- Masukkan sos tiram, daun kangkung dan air. Kacau rata hingga layu dan terus tutup api.
No comments:
Post a Comment