Friday, March 16, 2018

Breakfast 070318



Cucur Udang dan Bawang

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
3 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 cawan isi udang - dipotong kecil
1 pokok kucai - dipotong 2 cm
1 biji cili merah - dicincang
1 biji bawang Holland - dipotong dadu
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali minyak masak. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Tambah air dan tepung secukupnya. Rehatkan selama 15 - 30 minit.
  2. Panaskan minyak (agak banyak) di atas api sederhana. Jemputkan adunan menggunakan hujung jari dan masukkan ke dalam minyak. Ulang hingga agak penuh di dalam kuali. Balik-balikkan hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan di atas pinggan yang dilapik dengan kitchen towel untuk menyerap lebihan minyak. Kemudian, susunkan di dalam pinggan hidangan. Ulang sehingga habis.
  3. Hidangkan dengan sos cili.



No comments: