Cucur Udang dan Bawang
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 cawan isi udang - dipotong kecil
1 pokok kucai - dipotong 2 cm
1 biji cili merah - dicincang
1 biji bawang Holland - dipotong dadu
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali minyak masak. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Tambah air dan tepung secukupnya. Rehatkan selama 15 - 30 minit.
- Panaskan minyak (agak banyak) di atas api sederhana. Jemputkan adunan menggunakan hujung jari dan masukkan ke dalam minyak. Ulang hingga agak penuh di dalam kuali. Balik-balikkan hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan di atas pinggan yang dilapik dengan kitchen towel untuk menyerap lebihan minyak. Kemudian, susunkan di dalam pinggan hidangan. Ulang sehingga habis.
- Hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment