Thursday, March 15, 2018

Lunch 21.2.2018



Ayam Masak Kicap dengan Kentang

Bahan-bahan:

10 ketul ayam
1 biji kentang – dikupas, dibelah 6
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
Kicap Masin Tamin secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Air, garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji cili merah – dibelah 4
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, gaul ayam dan kentang dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 4 sudu besar sahaja. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, sos cili dan kicap. Kacau rata, masukkan air (lebih jika suka berkuah).
  4. Setelah mendidih, masukkan ayam, kentang, cili merah dan bawang Holland. Kacau rata, masukkan garam dan MCR. Setelah mendidih, tutup api.









No comments: