Ayam Masak Kicap dengan Kentang
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1 biji kentang – dikupas, dibelah 6
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
Kicap Masin Tamin secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Air, garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji cili merah – dibelah 4
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, gaul ayam dan kentang dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 4 sudu besar sahaja. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, sos cili dan kicap. Kacau rata, masukkan air (lebih jika suka berkuah).
- Setelah mendidih, masukkan ayam, kentang, cili merah dan bawang Holland. Kacau rata, masukkan garam dan MCR. Setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment