Sambal Tumis Telur Rebus
Bahan-bahan:
5 biji telur - direbus 5-7 minit (supaya kuningnya cair)
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 senduk kecil cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1 keping asam gelugur - dibasuh
6 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
- Telur yang direbus kemudian rendam seketika di dalam air biasa kemudian kupas dengan berhati-hati. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan pula sos tiram dan asam gelugur. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan air.
- Setelah mendidih, masukkan garam, telur rebus dan bawang Holland. Kacau perlahan dengan rata dan sesuaikan rasa. Tutup api.
Sayur Goreng
Bahan-bahan:
1/2 pokok brokoli - dipotong kecil
1/2 biji lobak merah - dipotong jejari
2 ketul dada ayam - dipotong jejari
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang Holland hingga wangi dan layu.
- Masukkan ayam dan masak hingga berubah warna.
- Masukkan lobak merah dan sedikit air. Masak hingga separuh empuk.
- Masukkan brokoli, minyak bijan, sos tiram dan MCR. Masukkan juga sedikit air, besarkan api dan kacau rata hingga brokoli 3/4 masak. Tutup api.
Pulut Kuning
Bahan-bahan:
3 cawan beras pulut - dibasuh bersih
1 sudu besar serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
Air untuk merendam
1/2 kotak santan KARA + 1 cawan air
1 1/4 sudu besar garam (atau secukup rasa)
1 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara:
- Persediaan awal: Rendam beras pulut bersama serbuk kunyit dan asam gelugur lebih kurang 4 jam.
- Toskan airnya dan bilas sedikit.
- Panaskan periuk pengukus. Letakkan pulut di dalam loyang bersama daun pandan. Kukus separuh masak, lebih kurang 10 minit.
- Sementara itu, bancuh campuran santan dan garam di dalam bekas yang sesuai. Keluarkan pulut dan gaul rata dengan bancuhan santan.
- Masukkan semula pulut ke dalam loyang dan kukus lagi hingga betul-betul masak, lebih kurang 15 - 20 minit.
Rendang Pedas Ayam Stail Mak dan Yong
Bahan-bahan:
600 gm potongan ayam - dibersihkan dan ditoskan
1 helai daun kunyit - dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugur - dibasuh
3/4 kotak santan KARA + 3/4 cawan air
Garam secukup rasa
Maggi Cukup Rasa
1 senduk kecil minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering yang sudah dipotong dan direbus - ditoskan
2 biji bawang besar - dipotong
4 ulas bawang putih - dipotong
3 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
3 batang serai (bahagian putih) - dipotong
2 inci kunyit - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak sambil dikacau selalu.
- Masukkan ayam dan kacau rata hingga bersalut. Perlahankan api dan tutup kuali supaya ayam mengecut. Kacau sekali sekala.
- Selepas lebih kurang 10 minit, kacau rata. Masukkan campuran santan, asam gelugur, daun limau purut, garam dan MCR. Renihkan di atas api sederhana hingga ayam betul-betul empuk dan kuah rendang sedikit pekat. Jika suka kuah yang kering, masak lagi hingga sedikit kering. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit. Kacau rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment