Friday, March 23, 2018

Menu 22.3.2018


Sambal Tumis Telur Rebus

Bahan-bahan:

5 biji telur - direbus 5-7 minit (supaya kuningnya cair)
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 senduk kecil cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1 keping asam gelugur - dibasuh
6 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Telur yang direbus kemudian rendam seketika di dalam air biasa kemudian kupas dengan berhati-hati. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan pula sos tiram dan asam gelugur. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan air.
  4. Setelah mendidih, masukkan garam, telur rebus dan bawang Holland. Kacau perlahan dengan rata dan sesuaikan rasa. Tutup api.



Sayur Goreng

Bahan-bahan:

1/2 pokok brokoli - dipotong kecil
1/2 biji lobak merah - dipotong jejari
2 ketul dada ayam - dipotong jejari
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang Holland hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan ayam dan masak hingga berubah warna.
  3. Masukkan lobak merah dan sedikit air. Masak hingga separuh empuk.
  4. Masukkan brokoli, minyak bijan, sos tiram dan MCR. Masukkan juga sedikit air, besarkan api dan kacau rata hingga brokoli 3/4 masak. Tutup api.



Pulut Kuning

Bahan-bahan:

3 cawan beras pulut - dibasuh bersih
1 sudu besar serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
Air untuk merendam

1/2 kotak santan KARA + 1 cawan air
1 1/4 sudu besar garam (atau secukup rasa)
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara:

  1. Persediaan awal: Rendam beras pulut bersama serbuk kunyit dan asam gelugur lebih kurang 4 jam.
  2. Toskan airnya dan bilas sedikit.
  3. Panaskan periuk pengukus. Letakkan pulut di dalam loyang bersama daun pandan. Kukus separuh masak, lebih kurang 10 minit.
  4. Sementara itu, bancuh campuran santan dan garam di dalam bekas yang sesuai. Keluarkan pulut dan gaul rata dengan bancuhan santan.
  5. Masukkan semula pulut ke dalam loyang dan kukus lagi hingga betul-betul masak, lebih kurang 15 - 20 minit.

Rendang Pedas Ayam Stail Mak dan Yong

Bahan-bahan:

600 gm potongan ayam - dibersihkan dan ditoskan
1 helai daun kunyit - dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugur - dibasuh
3/4 kotak santan KARA + 3/4 cawan air
Garam secukup rasa
Maggi Cukup Rasa
1 senduk kecil minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:

1 cawan cili kering yang sudah dipotong dan direbus - ditoskan
2 biji bawang besar - dipotong
4 ulas bawang putih - dipotong
3 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
3 batang serai (bahagian putih) - dipotong
2 inci kunyit - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak sambil dikacau selalu.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata hingga bersalut. Perlahankan api dan tutup kuali supaya ayam mengecut. Kacau sekali sekala.
  3. Selepas lebih kurang 10 minit, kacau rata. Masukkan campuran santan, asam gelugur, daun limau purut, garam dan MCR. Renihkan di atas api sederhana hingga ayam betul-betul empuk dan kuah rendang sedikit pekat. Jika suka kuah yang kering, masak lagi hingga sedikit kering. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit. Kacau rata dan tutup api.

No comments: