Friday, March 16, 2018

Lunch 4.3.2018


Udang Masak Masam Manis

Bahan-bahan:

1/2 kg udang laut (putih) sederhana besar
1 biji bawang Holland - dihiris bulat
1 pokok daun ketumbar - asingkan akarnya, bahagian lain dihiris kasar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
2 senduk cili kisar
4 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam, gula dan Maggi Cukup Rasa
1/2 senduk minyak masak
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Potong muncung kepala udang. Dengan menggunakan gunting, potong bahagian urat hitam sampai hampir ke ekor, tarik urat hitam dan buang. Cuci udang bersih dan toskan airnya.
  2. Panaskan minyak. Tumis halia kisar, bawang putih kisar dan bawang besar kisar hingga harum, kemudian masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan akar ketumbar, sos cili Thai, sos cili dan sos tiram. Kacau rata, masukkan 1/4 cawan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan udang, kacau rata, tambah air jika suka berkuah dan kacau rata.
  5. Masukkan kesemua perasa secukupnya. Kacau rata.
  6. Masukkan bawang hiris dan daun ketumbar hiris. Kacau rata dan tutup api.



Paku Rawan Tumis Belacan

Bahan-bahan:

1 ikat paku rawan - dipotong 4 cm panjang
1 biji cili merah - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air dan Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar kasar:

1/2 genggam ikan bilis - dibasuh bersih
5 tangkai cili padi hijau
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga sedikit garing.
  2. Masukkan sos tiram dan kacau rata.
  3. Masukkan paku rawan dan cili merah, tumis rata, masukkan air dan MCR. Sesuaikan rasa.
  4. Setelah 3/4 masak, tutup api.

No comments: