Udang Masak Masam Manis
Bahan-bahan:
1/2 kg udang laut (putih) sederhana besar
1 biji bawang Holland - dihiris bulat
1 pokok daun ketumbar - asingkan akarnya, bahagian lain dihiris kasar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
2 senduk cili kisar
4 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam, gula dan Maggi Cukup Rasa
1/2 senduk minyak masak
Air secukupnya
Cara-cara:
- Potong muncung kepala udang. Dengan menggunakan gunting, potong bahagian urat hitam sampai hampir ke ekor, tarik urat hitam dan buang. Cuci udang bersih dan toskan airnya.
- Panaskan minyak. Tumis halia kisar, bawang putih kisar dan bawang besar kisar hingga harum, kemudian masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan akar ketumbar, sos cili Thai, sos cili dan sos tiram. Kacau rata, masukkan 1/4 cawan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan udang, kacau rata, tambah air jika suka berkuah dan kacau rata.
- Masukkan kesemua perasa secukupnya. Kacau rata.
- Masukkan bawang hiris dan daun ketumbar hiris. Kacau rata dan tutup api.
Paku Rawan Tumis Belacan
Bahan-bahan:
1 ikat paku rawan - dipotong 4 cm panjang
1 biji cili merah - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air dan Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar kasar:
1/2 genggam ikan bilis - dibasuh bersih
5 tangkai cili padi hijau
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga sedikit garing.
- Masukkan sos tiram dan kacau rata.
- Masukkan paku rawan dan cili merah, tumis rata, masukkan air dan MCR. Sesuaikan rasa.
- Setelah 3/4 masak, tutup api.
No comments:
Post a Comment