Bahan-bahan:
2 keping salmon – dilembutkan
1/2 tub kecil Nestle Greek Yogurt (Plain)
Serbuk lada hitam
Mixed herbs
1 peket serbuk kari ikan Baba’s
1 sudu teh unsalted butter
Cara-cara:
- Perap kesemua bahan kecuali butter selama beberapa jam/semalaman.
- Panaskan non-stick pan, letakkan butter dan grill ikan hingga sedikit garing dan masak.
- Angkat dan hidangkan.
Sotong Masak Sos dan Kari
Bahan-bahan:
8 ekor sotong sederhana – dibuang kulit luar dan dihiris bulat
1 sudu teh halba campur
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 biji bawang Holland – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
2 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan air menjadi pes
3 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos tiram Kimball
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan non-stick wok. Masukkan sotong untuk keluarkan airnya. Setelah sotong sedikit mengecut, keluarkan sotong dan toskan.
- Buang air tadi, basuh sedikit wok. Panaskan semula dan masukkan minyak.
- Tumis halba campur, bawang putih, bawang Holland dan halia hingga wangi.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong dan gaul rata. Boleh tambah air jika suka berkuah.
- Setelah mendidih, masukkan garam, MCR dan daun ketumbar.
- Gaul rata dan tutup api.
Kangkung Goreng Belacan
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung – diasingkan batang dan daun, dibasuh bersih
1 biji cili merah*
3 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inc belacan bakar*
1/2 genggam ikan bilis (direndam sebentar)*
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, tumbuk bahan bertanda*, tidak perlu terlalu halus.
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkan batang kangkung dan tumis sebentar diikuti dengan daun kangkung.
- Masukkan sedikit air dan kacau rata.
- Masukkan sos tiram dan garam. Kacau rata hingga sayur sedikit layu dan tutup api.
No comments:
Post a Comment