Thursday, March 15, 2018

Menu dinner 20.2.2018

Salmon Grill Yogurt dan Kari

Bahan-bahan:

2 keping salmon – dilembutkan
1/2 tub kecil Nestle Greek Yogurt (Plain)
Serbuk lada hitam
Mixed herbs
1 peket serbuk kari ikan Baba’s
1 sudu teh unsalted butter

Cara-cara:

  1. Perap kesemua bahan kecuali butter selama beberapa jam/semalaman.
  2. Panaskan non-stick pan, letakkan butter dan grill ikan hingga sedikit garing dan masak.
  3. Angkat dan hidangkan.




Sotong Masak Sos dan Kari

Bahan-bahan:

8 ekor sotong sederhana – dibuang kulit luar dan dihiris bulat
1 sudu teh halba campur
3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 biji bawang Holland – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
2 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan air menjadi pes
3 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos tiram Kimball
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan non-stick wok. Masukkan sotong untuk keluarkan airnya. Setelah sotong sedikit mengecut, keluarkan sotong dan toskan.
  2. Buang air tadi, basuh sedikit wok. Panaskan semula dan masukkan minyak.
  3. Tumis halba campur, bawang putih, bawang Holland dan halia hingga wangi.
  4. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  6. Masukkan sotong dan gaul rata. Boleh tambah air jika suka berkuah.
  7. Setelah mendidih, masukkan garam, MCR dan daun ketumbar.
  8. Gaul rata dan tutup api.



Kangkung Goreng Belacan

Bahan-bahan:

1 ikat kangkung – diasingkan batang dan daun, dibasuh bersih
1 biji cili merah*
3 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inc belacan bakar*
1/2 genggam ikan bilis (direndam sebentar)*
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, tumbuk bahan bertanda*, tidak perlu terlalu halus.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan batang kangkung dan tumis sebentar diikuti dengan daun kangkung.
  4. Masukkan sedikit air dan kacau rata.
  5. Masukkan sos tiram dan garam. Kacau rata hingga sayur sedikit layu dan tutup api.

No comments: