Saturday, April 7, 2018

Menu 2.4.2018

Menu makan tengah hari


Sup Ayam Kampung dan Kentang

Bahan-bahan:

10 ketul ayam kampung - dicuci dan ditoskan
1 biji kentang - dipotong enam
1/2 biji lobak merah - dipotong jejari
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar termasuk akar
1 sudu besar minyak
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang Holland - dihiris
1 sudu kecil pes halia (halia kisar)
1 bungkus Sup Bunjut Adabi
Air secukupnya
1 biji limau nipis - diambil jus
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, pes halia, bawang putih dan bawang Holland hingga harum dan layu.
  2. Masukkan ayam dan kentang. Kacau rata kemudian masukkan air, akar ketumbar dan sup bunjut. Tutup periuk dan biarkan mendidih di atas api sederhana.
  3. Masukkan lobak merah, garam dan MCR. Biarkan mendidih lagi.
  4. Akhir sekali, masukkan jus limau nipis dan kacau sekejap kemudian tutup api.
  5. Taburkan hirisan daun ketumbar sebelum dihidangkan.


Kari Ikan Gerut-gerut

Bahan-bahan:

4 keping ikan gerut-gerut
6 batang bendi
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 sudu teh pes halia
2 sudu besar pes bawang besar
1 sudu besar pes bawang putih
1 peket serbuk kari ikan Baba's
3 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
1/4 kotak santan KARA
1 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur sebentar, kemudian masukkan hirisan bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga layu dan keperangan. Perlahankan api.
  2. Masukkan pes bawang besar, pes bawang putih dan pes halia. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan, bendi dan santan. Kacau perlahan, kecilkan api dan biarkan mendidih.
  6. Kacau sekali-sekala perlahan-lahan untuk elakkan ikan hancur.
  7. Masukkan garam dan MCR, perasakan secukupnya.
  8. Setelah mendidih, tutup api.


Sambal Belacan

Bahan-bahan:

15 tangkai cili padi merah - dipotong
10 tangkai cili padi hijau - dipotong
1 biji cili merah
2 inci belacan - dibakar
1 sudu besar garam (secukup rasa)
1/2 sudu besar gula nisan Thai/gula perang
2 sudu besar pes asam jawa
Air masak (sejuk) secukupnya

Cara-cara:
  1. Kisar kesemua bahan menggunakan mod 'PULSE' supaya tidak terlalu hancur.
  2. Boleh disimpan selama 1 - 2 minggu.

Menu makan malam



Sambal Tumis Sotong

Bahan-bahan:

500 gm sotong - dibuang kulit dan dipotong ikut suka
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1 keping asam gelugur
3 sudu besar pes bawang besar
1 sudu besar pes bawang putih
3 senduk kecil cili kisar
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa
Gula perang/melaka secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan non-stick pan dan masukkan sotong. Masak sebentar untuk keluarkan airnya. Kemudian, toskan dan ketepikan. Basuh pan dan panaskan semula.
  2. Masukkan minyak. Tumis bawang Holland yang dihiris hingga layu dan perang di atas api sederhana.
  3. Masukkan pes bawang besar dan bawang putih, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar hingga mendidih.
  5. Masukkan gula perang/melaka dan tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  7. Masukkan sotong, air dan asam gelugur. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan bawang Holland yang dihiris bulat. Sesuaikan rasa dan tutup api.

No comments: