Sup Ayam Kampung dan Kentang
Bahan-bahan:
10 ketul ayam kampung - dicuci dan ditoskan
1 biji kentang - dipotong enam
1/2 biji lobak merah - dipotong jejari
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar termasuk akar
1 sudu besar minyak
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang Holland - dihiris
1 sudu kecil pes halia (halia kisar)
1 bungkus Sup Bunjut Adabi
Air secukupnya
1 biji limau nipis - diambil jus
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, pes halia, bawang putih dan bawang Holland hingga harum dan layu.
- Masukkan ayam dan kentang. Kacau rata kemudian masukkan air, akar ketumbar dan sup bunjut. Tutup periuk dan biarkan mendidih di atas api sederhana.
- Masukkan lobak merah, garam dan MCR. Biarkan mendidih lagi.
- Akhir sekali, masukkan jus limau nipis dan kacau sekejap kemudian tutup api.
- Taburkan hirisan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
Kari Ikan Gerut-gerut
Bahan-bahan:
4 keping ikan gerut-gerut
6 batang bendi
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 sudu teh pes halia
2 sudu besar pes bawang besar
1 sudu besar pes bawang putih
1 peket serbuk kari ikan Baba's
3 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
1/4 kotak santan KARA
1 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba campur sebentar, kemudian masukkan hirisan bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga layu dan keperangan. Perlahankan api.
- Masukkan pes bawang besar, pes bawang putih dan pes halia. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, bendi dan santan. Kacau perlahan, kecilkan api dan biarkan mendidih.
- Kacau sekali-sekala perlahan-lahan untuk elakkan ikan hancur.
- Masukkan garam dan MCR, perasakan secukupnya.
- Setelah mendidih, tutup api.
Sambal Belacan
Bahan-bahan:
15 tangkai cili padi merah - dipotong
10 tangkai cili padi hijau - dipotong
1 biji cili merah
2 inci belacan - dibakar
1 sudu besar garam (secukup rasa)
1/2 sudu besar gula nisan Thai/gula perang
2 sudu besar pes asam jawa
Air masak (sejuk) secukupnya
Cara-cara:
- Kisar kesemua bahan menggunakan mod 'PULSE' supaya tidak terlalu hancur.
- Boleh disimpan selama 1 - 2 minggu.
Menu makan malam
Sambal Tumis Sotong
Bahan-bahan:
500 gm sotong - dibuang kulit dan dipotong ikut suka
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1 keping asam gelugur
3 sudu besar pes bawang besar
1 sudu besar pes bawang putih
3 senduk kecil cili kisar
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa
Gula perang/melaka secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan non-stick pan dan masukkan sotong. Masak sebentar untuk keluarkan airnya. Kemudian, toskan dan ketepikan. Basuh pan dan panaskan semula.
- Masukkan minyak. Tumis bawang Holland yang dihiris hingga layu dan perang di atas api sederhana.
- Masukkan pes bawang besar dan bawang putih, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar hingga mendidih.
- Masukkan gula perang/melaka dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong, air dan asam gelugur. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan bawang Holland yang dihiris bulat. Sesuaikan rasa dan tutup api.
No comments:
Post a Comment