Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan:
1/2 peket spaghetti - direbus mengikut arahan, ditoskan
Keju Parmesan parut - untuk hiasan
Baby spinach - untuk hiasan
1 tin sos spaghetti Prego perisa cendawan selasih
1 helai daun bay kering
1 sudu besar dried mixed herbs
5 biji cendawan butang dalam tin - dihiris
1 keping daging kisar Ramly - dilembutkan
1 biji bawang Holland - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 tin (guna tin sos spaghetti) air
2 sudu besar minyak masak + 1 sudu besar mentega tanpa garam
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan mentega di atas api kecil. Tumis bawang putih hingga harum, kemudian masukkan bawang Holland. Tumis lagi hingga layu.
- Masukkan daging kisar dan kacau rata hingga berubah warna.
- Masukkan sos spaghetti dan serbuk lada hitam. Kacau rata, masukkan air, daun bay, mixed herbs, cendawan, garam dan MCR. Sesuaikan rasa, masak sehingga sedikit pekat. Tutup api.
- Susun baby spinach di sekeliling pinggan hidangan. Letakkan spaghetti di bahagian tengah. Sendukkan sos ke atas spaghetti dan taburkan keju Parmesan.
No comments:
Post a Comment