Friday, March 16, 2018

Dinner 8.3.2018



Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan:

1/2 peket spaghetti - direbus mengikut arahan, ditoskan
Keju Parmesan parut - untuk hiasan
Baby spinach - untuk hiasan
1 tin sos spaghetti Prego perisa cendawan selasih
1 helai daun bay kering
1 sudu besar dried mixed herbs
5 biji cendawan butang dalam tin - dihiris
1 keping daging kisar Ramly - dilembutkan
1 biji bawang Holland - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 tin (guna tin sos spaghetti) air
2 sudu besar minyak masak + 1 sudu besar mentega tanpa garam
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan mentega di atas api kecil. Tumis bawang putih hingga harum, kemudian masukkan bawang Holland. Tumis lagi hingga layu.
  2. Masukkan daging kisar dan kacau rata hingga berubah warna.
  3. Masukkan sos spaghetti dan serbuk lada hitam. Kacau rata, masukkan air, daun bay, mixed herbs, cendawan, garam dan MCR. Sesuaikan rasa, masak sehingga sedikit pekat. Tutup api.
  4. Susun baby spinach di sekeliling pinggan hidangan. Letakkan spaghetti di bahagian tengah. Sendukkan sos ke atas spaghetti dan taburkan keju Parmesan.

No comments: