Ikan pekasam goreng, telur dadar ala Thai, bayam merah masak air, ikan merah masak kicap
Telur Dadar ala Thai
Bahan-bahan:
2 biji telur + 1 sudu besar air - dipukul hingga kembang
1 sudu besar sos ikan Thai
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
1 biji cili merah - dihiris serong
Minyak untuk menggoreng (lebih kurang 2 senduk)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Satukan semua bahan kecuali minyak.
- Kecilkan api, tuang adunan telur dari aras yang agak tinggi sambil buat pusingan di dalam kuali.
- Tutup dan biarkan bahagian bawah sedikit garing kemudian balikkan. Goreng hingga sedikit garing.
- Angkat menggunakan penapis besar dan toskan minyak sebelum dihidangkan.
Bayam Merah Masak Air
Bahan-bahan:
1 ikat bayam merah - disiang
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Sejemput ikan bilis - dibasuh
Garam secukup rasa
1 cawan air (atau lebih)
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan renihkan hingga sayur lembut. Tutup api.
Ikan Merah Masak Kicap
Bahan-bahan:
2 keping ikan merah
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1 tangkai cili merah - dibelah 2 tanpa putus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar
Kicap secukupnya
Air secukupnya
Sedikit garam jika perlu
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar. Tumis cili kisar dan serbuk lada hitam hingga terbit minyak.
- Masukkan sos tiram, kicap dan sedikit air. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika suka berkuah.
- Masukkan ikan goreng, bawang Holland, cili merah dan garam (jika perlu). Kacau rata sebentar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment