Friday, March 16, 2018

Dinner 7.3.2018

Ikan pekasam goreng, telur dadar ala Thai, bayam merah masak air, ikan merah masak kicap


Telur Dadar ala Thai

Bahan-bahan:

2 biji telur + 1 sudu besar air - dipukul hingga kembang
1 sudu besar sos ikan Thai
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
1 biji cili merah - dihiris serong
Minyak untuk menggoreng (lebih kurang 2 senduk)

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Satukan semua bahan kecuali minyak.
  2. Kecilkan api, tuang adunan telur dari aras yang agak tinggi sambil buat pusingan di dalam kuali.
  3. Tutup dan biarkan bahagian bawah sedikit garing kemudian balikkan. Goreng hingga sedikit garing.
  4. Angkat menggunakan penapis besar dan toskan minyak sebelum dihidangkan.



Bayam Merah Masak Air

Bahan-bahan:

1 ikat bayam merah - disiang
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Sejemput ikan bilis - dibasuh
Garam secukup rasa
1 cawan air (atau lebih)

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan renihkan hingga sayur lembut. Tutup api.



Ikan Merah Masak Kicap

Bahan-bahan:

2 keping ikan merah
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1 tangkai cili merah - dibelah 2 tanpa putus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar
Kicap secukupnya
Air secukupnya
Sedikit garam jika perlu

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar. Tumis cili kisar dan serbuk lada hitam hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sos tiram, kicap dan sedikit air. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika suka berkuah.
  4. Masukkan ikan goreng, bawang Holland, cili merah dan garam (jika perlu). Kacau rata sebentar dan tutup api.

No comments: