Monday, March 19, 2018

Lunch 14.3.2018


Ikan Kerisi Goreng Berlada

Bahan-bahan:

4 ekor ikan kerisi
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kering:

20 biji cili padi hijau - dipotong
5 biji cili padi merah - dipotong
5 ulas bawang putih - dipotong
2 biji bawang besar - dipotong

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan hingga garing dan angkat. Toskan minyaknya dan susun di dalam pinggan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama (lebih kurang 3 sudu besar), tumis bahan kisar di atas api sederhana hingga sedikit garing. Masukkan MCR dan tumis sebentar kemudian tutup api. Sudukan ke atas ikan goreng tadi.


Pucuk Manis Tumis Belacan Bersantan

Bahan-bahan:

1 ikat pucuk manis - dilurutkan daunnya
1/2 biji cili merah - dihiris serong
3 sudu besar santan KARA
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumbuk:

1 biji cili merah - dipotong
1/2 inci belacan bakar
2 biji bawang merah - dipotong
1 ulas bawang putih - dipotong
Sejemput ikan bilis - dibasuh

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga harum dan sedikit garing.
  2. Masukkan air dan santan. Kacau hingga mendidih, masukkan pucuk manis dan cili merah. Kacau dan masukkan garam. Kacau lagi hingga daun sedikit layu dan rata. Tutup api.


No comments: