Thursday, March 15, 2018

Dinner 22.2.2018


Peria goreng telur, ikan merah masak pedas, ikan kerisi sambal hijau



Ikan Kerisi Sambal Hijau

Bahan-bahan:

3 ekor ikan kerisi
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk:

15 biji cili padi merah + hijau
5 ulas bawang putih
1 biji bawang Holland

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3 sudu besar sahaja. Tumis bahan kisar hingga layu dan sedikit garing. Masukkan garam dan MCR. Kacau rata dan tuangkan ke atas ikan goreng.



Ikan Merah Masak Pedas

Bahan-bahan:

2 keping ikan merah
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam dan MCR

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 3 sudu besar sahaja. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan sos cili dan sos tiram dan tumis lagi.
  3. Masukkan air, garam dan MCR. Kacau rata hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan merah goreng tadi.


Peria Goreng Telur

Bahan-bahan:

2 biji peria katak – dibelah 2, dibuang biji dan dihiris, rendam di dalam air bergaram 1/2 jam, toskan
1 biji telur
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
Garam dan MCR secukup rasa
Sedikit minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan kacau rata.
  2. Masukkan peria dan sedikit air. Masak sehingga agak lembut.
  3. Buatkan lubang di tengah dan pecahkan telur. Biarkan sebentar dan kacau bersama peria, jangan terlalu hancur.
  4. Masukkan garam dan MCR. Tumis rata dan tutup api.


No comments: