Sumber: http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2011/11/tutorial-buat-tiramisu-simple.html
Bahan-bahan:
1/2 bungkus biskut ladyfinger’s (beli di bakery)
2 sudu teh Nescafe
1 cawan air panas siam
1 ketul (250 g) cream cheese (suhu bilik)
250 ml whipped cream (suhu bilik)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
Serbuk Milo (topping)
Cara-cara:
- Mula-mula, putar cream cheese dan gula hingga sebati. Kemudian, tuangkan whipped cream perlahan-lahan sambil terus memutar hingga kembang dan putih. Ketepikan.
- Bancuh Nescafe dan air suam. Tuangkan ke dalam piring, ambil sekeping biskut dan celup dengan cepat di kedua-dua bahagian. Jangan celup terlalu lama, sebab biskut ini cepat lembut.
- Terus susun dalam bekas yang sesuai untuk lapisan pertama.
- Kemudian, sudukan cream cheese dan ratakan, ketebalan ikut suka. Kemudian, lapiskan lagi dengan biskut dan cream cheese (terpulang nak buat berapa layer pun). Untuk layer paling atas (cream cheese), taburkan serbuk Milo (atau serbuk koko) rata-rata.
- Sejukkan di dalam peti sejuk (cover dengan cling film atau penutup) beberapa jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment