Kuih Seri Muka
Sumber: Various blogs (sorry tak ingat yang mana)
Bahan-bahan (bahagian bawah):
3 pot (beras) beras pulut – dibasuh bersih dan direndam 3 jam
1/2 kotak santan
1 1/2 sudu teh garam halus
Bahan-bahan (bahagian atas):
1 biji telur
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 kotak santan
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
1 1/2 cawan tepung superfine
1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara:
- Bahagian bawah: Panaskan pengukus. Satukan kesemua bahan dan tuangkan ke dalam loyang rata-rata. Kukus selama 20 minit. Kemudian, gemburkan pulut dan tekan hingga padat.
- Bahagian atas: Sementara mengukus pulut, boleh sediakan bahagian atas. Pukul telur dan gula menggunakan whisk hingga gula hancur. Tuangkan santan dan garam halus dan whisk rata.
- Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus pukul dengan whisk. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
- Kemudian, masukkan pandan emulco dan pewarna hijau, gaul rata dan sebati. Tapiskan adunan.
- Setelah pulut masak, cakar-cakarkan sedikit bahagian atas pulut. Kemudian, tuangkan adunan hijau dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit. Uji dengan lidi sate untuk memastikan kuih betul-betul masak.
- Sejukkan sepenuhnya dan potong menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang licin.
No comments:
Post a Comment