Saturday, November 16, 2013

Breakfast Friday 15/11/13

Buat kuih ni pada malam Khamis, so that pagi esoknya (hari ni) dah cooled down completely dan mudah untuk dipotong dan dihidangkan sebagai breakfast. Adalah 3 bekas tupperware untuk officemates, kiddos bawa ke nursery dan untuk husband.

Kuih Seri Muka

Sumber: Various blogs (sorry tak ingat yang mana)




Bahan-bahan (bahagian bawah):
3 pot (beras) beras pulut – dibasuh bersih dan direndam 3 jam
1/2 kotak santan
1 1/2 sudu teh garam halus

Bahan-bahan (bahagian atas):
1 biji telur
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 kotak santan
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
1 1/2 cawan tepung superfine
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:

  • Bahagian bawah: Panaskan pengukus. Satukan kesemua bahan dan tuangkan ke dalam loyang rata-rata. Kukus selama 20 minit. Kemudian, gemburkan pulut dan tekan hingga padat.
  • Bahagian atas: Sementara mengukus pulut, boleh sediakan bahagian atas. Pukul telur dan gula menggunakan whisk hingga gula hancur. Tuangkan santan dan garam halus dan whisk rata.
  • Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus pukul dengan whisk. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
  • Kemudian, masukkan pandan emulco dan pewarna hijau, gaul rata dan sebati. Tapiskan adunan.
  • Setelah pulut masak, cakar-cakarkan sedikit bahagian atas pulut. Kemudian, tuangkan adunan hijau dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit. Uji dengan lidi sate untuk memastikan kuih betul-betul masak.
  • Sejukkan sepenuhnya dan potong menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang licin.

No comments: