Saturday, November 16, 2013

Dinner Thursday 14/11/13

Sambal Kicap Telur Puyuh

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
25 biji telur puyuh – direbus dan dikupas
2 tangkai daun ketumbar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Kicap Manis ABC
1 1/2 sudu besar minyak
Sedikit air

Bahan-bahan dikisar:
5 tangkai cili kering – dipotong dan direndam dalam air panas
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan kicap dan sedikit air, renihkan.
  • Setelah mendidih, masukkan telur dan daun ketumbar.
  • Kacau rata sebentar dan tutup api.
  • Sedia dihidangkan.


Beef Pepperoni and Chicken Sausage Pizza

Sumber: mrskojiwami




Bahan-bahan doh (base):
1 1/2 sudu teh yis segera
1 cawan air siam
1 1/2 sudu teh gula pasir
3 cawan tepung superfine
1/2 cawan tepung suji (semolina)
1 1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar minyak zaitun

Bahan-bahan topping:
4 sudu besar sos bolognaise
1 biji bawang kuning – dihiris nipis
Parutan keju cheddar
Kepingan cheese – diracik kasar
1/2 paket beed pepperoni
3 batang sosej ayam – dihiris nipis
Serbuk lada hitam
Italian Mixed Herbs (dalam botol)

Cara-cara:
  • Doh: Bancuh gula dengan air suam dan taburkan yis di atasnya. Biarkan selama 10 minit. Yis akan berbuih.
  • Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung superfine, tepung suji, susu tepung dan garam halus. Gaul rata dan buatkan lubang di bahagian tengah.
  • Tuangkan yis yang berbuih tadi ke bahagian tengah dan uli hingga rata dan lembut. Tambah tepung sedikit-sedikit hingga doh lembut dan tidak melekat pada tangan. Uli lagi hingga doh kenyal.
  • Tuangkan minyak zaitun dan uli lagi hingga doh licin. Buatkan seperti bebola besar dan tutup mangkuk dengan kain bersih. Rehatkan doh selama 45 minit – 1 jam atau sehingga naik 2 kali ganda.
  • Selepas 1 jam, tumbuk-tumbukkan sedikit doh untuk mengeluarkan angin. Uli sebentar dalam 10 minit untuk melembutkan doh.
  • Bahagikan doh kepada 2 bahagian sama besar. Sapukan sedikit minyak zaitun pada pizza tray. Terpulang jika hendak menggelek menggunakan rolling pin atau tekan-tekankan doh hingga memenuhi tray.
  • Tuangkan 2 sudu besar sos bolognaise di bahagian tengah doh dan ratakan ke sekeliling doh, tinggalkan gap dalam 3 cm di bahagian tepi doh.
  • Taburkan separuh hirisan bawang. Kemudian taburkan pula separuh sukatan untuk kedua-dua jenis cheese. Susun pepperoni di bahagian atas. Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam dan mixed herbs.
  • Ulang langkah di atas untuk sekeping lagi pizza. Kali ini untuk topping sosej ayam pula.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 200°C selama 15 minit. Kemudian, masukkan pizza dan bakar selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.
  • Sedia dihidangkan panas-panas.

No comments: