Saturday, November 30, 2013

Ikan Sembilang Sambal Tumis Cili Padi


Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1 ekor ikan sembilang (sederhana) – dipotong ikut suka
Serbuk kunyit dan garam
Tepung ubi
Minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumbuk:
2 biji cili merah
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 biji tomato

Cara-cara:

  1. Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit, tepung ubi dan garam. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tinggalkan dalam 1 1/2 sudu besar.
  3. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing. Masukkan ikan yang telah digoreng dan gaul rata. Perasakan secukupnya.
  4. Angkat dan hidangkan.

No comments: