Untuk di'frozen'kan
Sudah digoreng, untuk bekal ke office pagi tadi
Bahan doh:
2 – 3 cawan tepung gandum
¾ sudu besar garam halus (secukup rasa)
½ cawan butter/marjerin
½ cawan minyak masak
Air sejuk dari peti ais
Cara-cara:
Panaskan minyak dan butter hingga cair.
Satukan tepung dan garam dalam bekas yang besar. Gaul rata.
Tuangkan minyak panas dan gaul dengan sudu/senduk hingga rata.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit, tambah sedikit-sedikit tepung hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal.
Ambil sedikit dan bulat-bulatkan menjadi bebola ikut saiz yang disukai. Buat sehingga habis.
Ambil sebiji bebola dan gelekkan di atas papan penggelek. Jangan terlalu nipis. Letakkan di tapak tangan dan masukkan 1 sudu inti di bahagian tengah. Lipat dua dan tekan bahagian tepi kemudian kelimkan.
Susun di dalam dulang yang telah ditabur tepung untuk mengelakkan melekat.
Untuk frozen: Panaskan minyak, goreng karipap separuh masak. Angkat dan toskan minyak. Simpan dalam bekas yang sesuai dan frozenkan. Goreng bila perlu.
Inti Karipap
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 biji kentang - dipotong dadu
2 biji bawang besar - dipotong dadu
4 tangkai daun ketumbar - dihiris kasar
Isi ayam secukupnya - dipotong dadu
1 paket serbuk kari ayam pedas (Baba's) - dibancuh dengan air
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
1 sudu besar gula perang
Bahan-bahan ditumbuk halus:
Segenggam ikan bilis - direndam sebentar
6 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkan pes kari dan tumis sebentar. Masukkan gula perang dan sos cili. Tumis lagi hingga betul-betul garing.
- Masukkan kentang, bawang besar, daun ketumbar dan ayam. Gaul rata kemudian masukkan air separas dengan bahan-bahan lain.
- Gunakan api sederhana, sentiasa kacau untuk mengelakkan hangit.
- Setelah agak pekat, masukkan garam secukup rasa.
- Masak lagi sehingga kentang empuk dan inti menjadi pekat.
- Angkat dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas yang sesuai.
No comments:
Post a Comment