Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 ekor sotong kembang (sederhana) - direbus
3 helai daun kubis - dihiris kasar
3 biji cili padi merah
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam dalam botol
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar
2 sudu besar kicap pekat manis
1 1/2 sudu besar minyak
Sedikit air
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Toskan sotong. Potong kecil-kecil. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap pekat dan lada hitam. Tumis sebentar, masukkan sotong.
- Gaul rata hingga keluar air sotong, masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan kubis, cili padi dan bawang kuning.
- Setelah mendidih, masukkan Cukup Rasa dan masak hingga kuah agak pekat.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Sambal Daging
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
500 g daging batang pinang - direbus
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
2 sudu besar minyak masak
1 keping asam keping
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering - dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil
Cara-cara:
- Toskan daging dan hiris nipis. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai sebentar dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
- Kemudian, masukkan daging, asam keping dan sedikit air.
- Setelah mendidih,keluarkan asam keping, masukkan bawang kuning dan garam secukup rasa.
- Setelah kuah agak pekat, tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment