Sunday, November 24, 2013

Dinner Friday, 23/11/13

Sotong Kembang Masak Kicap

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ekor sotong kembang (sederhana) - direbus
3 helai daun kubis - dihiris kasar
3 biji cili padi merah
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam dalam botol
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar
2 sudu besar kicap pekat manis
1 1/2 sudu besar minyak
Sedikit air
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Toskan sotong. Potong kecil-kecil. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap pekat dan lada hitam. Tumis sebentar, masukkan sotong.
  3. Gaul rata hingga keluar air sotong, masukkan sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan kubis, cili padi dan bawang kuning.
  5. Setelah mendidih, masukkan Cukup Rasa dan masak hingga kuah agak pekat.
  6. Tutup api dan sedia dihidangkan.



Sambal Daging

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
500 g daging batang pinang - direbus
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
2 sudu besar minyak masak
1 keping asam keping
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar

Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering - dipotong kecil dan direbus
1 biji bawang besar - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Toskan daging dan hiris nipis. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai sebentar dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
  4. Kemudian, masukkan daging, asam keping dan sedikit air.
  5. Setelah mendidih,keluarkan asam keping, masukkan bawang kuning dan garam secukup rasa.
  6. Setelah kuah agak pekat, tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: