Friday, November 1, 2013

Breakfast, Friday (1/11/13)

Apam Nasi

Sumber: CMG, Yatie Memories



Bahan-bahan:
2 cawan nasi sejuk
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis kering
Pewarna makanan yang disukai
Filling: Strawberi (jika suka)

Topping:
Kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara:

  1. Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis di dalam bekas yang besar. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Kisar nasi sejuk, gula dan air hingga betul-betul halus.
  3. Tuangkan ke dalam bekas tepung dan gaul rata. Kemudian, gunakan whisk dan pukul hingga adunan agak licin dan rata. Perap selama 3 jam.
  4. Selepas 3 jam, sediakan pengukus dan acuan lompang. Griskan acuan dengan sedikit minyak, atau boleh guna paper cup yang kecil dan letakkan ke dalam acuan lompang.
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
  6. Ambil 1/2 sudu besar adunan dan masukkan ke dalam acuan, sudukan 1/2 sudu teh filling dan cover dengan 1/2 sudu besar adunan hingga penuh acuan. Goyang dan ratakan adunan.
  7. Kukus selama 8 – 9 minit, atau kalau nak merekah, kukus 10 minit.
  8. Keluarkan dari pengukus, sejukkan sebentar, kemudian keluarkan dari acuan.
  9. Letakkan topping dan sedia dihidangkan.

No comments: