Saturday, November 30, 2013

Puding Roti Bakar dan Sos Kastad


Sumber: Hana Memories

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 keping roti putih – dipotong kecil
2 cawan susu full cream
4 sudu besar gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (dalam botol)
2 sudu besar mentega – dicairkan
3 sudu besar kismis hitam

Sos kastad:
1 tin susu cair
1/4 tin (susu cair) air
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

Cara-cara:


  1. Panaskan oven pada suhu 180°C.
  2. Sediakan mangkuk. Satukan susu, telur dan gula. Kacau rata. Kemudian, masukkan roti dan biarkan terendam seketika supaya meresap.
  3. Kemudian, tuangkan mentega cair rata-rata. Griskan acuan yang sesuai dengan sedikit mentega kemudian tuangkan adunan roti ke dalam acuan.
  4. Taburkan dengan kismis.
  5. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Sementara itu, sediakan sos kastad.
  7. Satukan kesemua bahan dan panaskan di atas api sederhana. Kacau selalu dan masak sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
  8. Sesuai dihidangkan sejuk. Apabila menghidang, tuangkan sos kastad dan sedia dinikmati.

No comments: