Sumber: Hana Memories
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 keping roti putih – dipotong kecil
2 cawan susu full cream
4 sudu besar gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (dalam botol)
2 sudu besar mentega – dicairkan
3 sudu besar kismis hitam
Sos kastad:
1 tin susu cair
1/4 tin (susu cair) air
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 180°C.
- Sediakan mangkuk. Satukan susu, telur dan gula. Kacau rata. Kemudian, masukkan roti dan biarkan terendam seketika supaya meresap.
- Kemudian, tuangkan mentega cair rata-rata. Griskan acuan yang sesuai dengan sedikit mentega kemudian tuangkan adunan roti ke dalam acuan.
- Taburkan dengan kismis.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
- Sementara itu, sediakan sos kastad.
- Satukan kesemua bahan dan panaskan di atas api sederhana. Kacau selalu dan masak sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
- Sesuai dihidangkan sejuk. Apabila menghidang, tuangkan sos kastad dan sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment