Tuesday, October 1, 2013

Supper 29/9/13

Supper ke pun, sebab pukul 9 pm siap masak, tak sempat cool down, dah dimakan oleh the boys hingga licin. Ingat nak bekalkan pada Qayyum esok, tak sempat.

Sebenarnya, diorang ni dah kenyang makan di luar hari ni, sebab breakfast lewat, dalam pukul 11 am, dah makan nasi berlauk.

Lunch pulak, pukul 5 pm. So, malam memang Mrs K tak masak untuk dinner, I mean proper dinner la, so terfikir hari tu Qayyum request nak chocolate cake. So Mrs K pun google eggless moist chocolate cake, dan terjumpa resepi yang menarik dan senang kat Fauziaskitchenfun. Senang sebab dia guna sukatan cawan, sudu, so tak payah la Mrs K nak menimbang tepung bagai kan malam-malam ni. So, jom la kita try, tapi cam biasa, Mrs K akan mengolah here and there to suit the family's tastebuds kan.

Ikut resepi, campuran tepung sepatutnya diayak 3 kali untuk hasil yang lebih ringan, tapi Mrs K ayak sekali je. Dalam resepi menggunakan 3/4 cawan gula halus, tapi Mrs K guna 1/2 cawan gula blend, sebab Mrs K nak bubuh Hershey's Chocolate Sauce kat bahagian tengah kek. Yogurt takde, so Mrs K gantikan dengan susu pekat manis, susu segar digantikan dengan susu cair. Butter malas nak cairkan, odourless oil pulak takde stok (i.e. corn oil), so guna aje la minyak masak. Walaupun caca marba, alhamdulillah sedap juga dan yang penting licin dimakan. Resepi asal untuk whole cake, tapi Mrs K buat cupcakes.

Eggless Moist Chocolate Cupcakes with Chocolate Sauce Filling



Sumber: Fauziaskitchenfun

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula yang dikisar
1/3 cawan minyak masak
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan bancuhan kopi panas (1/4 sudu teh Nescafe + 1/2 cawan air panas)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan acuan cupcakes dan susun di dalam tray.
  2. Dalam bekas yang besar, ayak tepung, serbuk koko, garam, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Kemudian, masukkan gula. Gaul rata.
  3. Buatkan lubang di bahagian tengah dan masukkan bahan cecair, dimulakan dengan bancuhan kopi, esen vanila, minyak masak, susu cair dan susu pekat manis. Gaul rata hingga sebati (jika menggunakan mixer, jangan melebihi 1/2 minit atau kek akan keras).
  4. Adunan agak likat. Ambil sesudu adunan, masukkan ke dalam cupcake. Picitkan sedikit chocolate sauce dan masukkan sesudu adunan lagi. Hentakkaan perlahan-lahan supaya rata. Buat sehingga habis. Mrs K dapat 8 biji cupcakes.
  5. Bakar di dalam oven selama 25 minit (Mrs K tambah 10 minit lagi). Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.

No comments: