Thursday, October 31, 2013

Dinner Saturday 26/10/13

Pizza Pepperoni

Sumber: mrskojiwami






Bahan-bahan doh:
2 cawan tepung superfine
1/4 sudu teh bread improver
1/4 sudu teh bread softener
1 sudu teh mixed herbs (dalam botol)
1/4 sudu teh rosemary kering
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu teh yis
1 sudu teh gula
1 cawan air suam
2 sudu besar mentega/minyak zaitun

Topping:
3 sudu besar sos pasta bolognaise
1/2 bungkus parutan keju cheddar/mozzarella
1 1/4 bungkus pepperoni
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1 keping keju – diracik

Cara-cara:
  • Doh: Kacau gula di dalam air suam dan tuangkan yis kering. Biarkan berbuih, lebih kurang 10 minit.
  • Satukan tepung superfine, bread improver, bread softener, mixed herbs, rosemary dan garam. Buatkan lubang di bahagian tengah.
  • Tuangkan bancuhan yis ke bahagian tengah dan uli hingga doh lembut dan elastik dan tidak melekat, lebih kurang selama 15–20 minit. Rehatkan doh, tutup dengan cling film selama 1 jam, sehingga doh naik 2 kali ganda.
  • Selepas 1 jam, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin, dan uli lagi selama 10 minit. Bahagikan doh kepada 2 bahagian.
  • Tabur sedikit tepung pada alas menguli dan juga pada rolling pin. Ambil sebiji doh, gelek-gelekkan ikut ketebalan yang disukai dan letakkan di atas dulang pizza.
  • Sapukan sos pasta ke atas doh, taburkan bawang dan keju parut diikuti dengan kepingan keju. Kemudian, susun pepperoni di bahagian atas.

  • Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C. Masukkan pizza dan bakar selama 25–30 minit. Ulang untuk 1 bahagian doh lagi.




Cheesy Wedges

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
12 biji kentang kecil (dengan kulit) – dibelah 4
1 1/2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
3 sudu besar tepung berperisa (selalu untuk buat ayam goreng tu)
1 sudu besar tepung gandum
Minyak untuk menggoreng

Topping:
Sos Thousand Island
Mayonis
Kepingan keju – diracik kecil

Cara-cara:
  • Gaul kentang dengan kesemua bahan kecuali minyak dan perap selama 1/2 jam.
  • Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
  • Masukkan ke dalam bekas tahan panas (contoh: loyang), taburkan keju dan paipkan sos Thousand Island dan mayonis. Sedia dihidangkan.







No comments: