Thursday, October 24, 2013

Lunch Wednesday 23/10/13

Pucuk Paku Tumis Belacan

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ikat pucuk paku – disiang dan dibersihkan dengan air + 1 sudu kecil cuka untuk menghilangkan kotoran, ditoskan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Sedikit air
1 sudu besar minyak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1/2 biji cili merah
4 biji cili padi
1/4 cawan ikan bilis – dibasuh
1/2 inci belacan
1/2 biji bawang besar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan agak garing.
  2. Masukkan air, sos tiram dan Cukup Rasa diikuti dengan pucuk paku.
  3. Gaul rata hingga sayur masak.
  4. Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments: