Tuesday, October 29, 2013

Lunch Saturday 26/10/13

Pulut Kuning Tanak


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 1/2 pot pulut susu
1 keping asam keping
2 sudu teh serbuk kunyit
3 pot air
2 sudu teh garam
1/2 kotak santan
1 helai daun pandan – disimpul

Cara-cara:

  1. Rendam pulut bersama asam keping, serbuk kunyit dan air secukupnya selama 3 jam atau sebaiknya semalaman. Kemudian, bilas dan tos.
  2. Masukkan pulut ke dalam periuk nasi, masukkan air, garam, santan dan daun pandan. Masak seperti biasa atau jika periuk nasi ada function sushi, pilih sushi (43 minit).


Rendang Pedas Daging

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang – dihiris ikut suka
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 helai daun limau purut
1 kotak santan
1/2 ketul kecil gula Melaka
3 senduk cili kisar (atau lebih)
3 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar halus:
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
6 biji cili padi
2 ketul kecil kunyit hidup
4 batang serai – dipotong kecil
2 inci halia
2 inci lengkuas

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar dan bahan kisar yang lain hingga pecah minyak.
  2. Masukkan gula Melaka, daging, daun kunyit, asam keping, daun limau purut dan kerisik. Tumis hingga keluar air daging.
  3. Masukkan santan dan renihkan hingga daging empuk. Jika sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Tambahkan garam dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat atau kering, ikut kesukaan. Tutup api.

No comments: