Monday, October 7, 2013

Lunch 6/10/13 Sunday

Ikan Sembilang Sambal Cili Padi

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
10 ketul ikan sembilang
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan kisar kering:
10 biji cili padi
1 biji cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Susun di dalam pinggan hidangan.
  3. Tinggalkan dalam 3 sudu besar minyak baki menggoreng tadi. Tumis bahan kisar hingga wangi. Setelah agak garing, masukkan air dan Cukup Rasa. Gaul rata hingga layu dan tuangkan ke atas ikan goreng.
  4. Sedia dihidangkan.


Daging Masak Lada Hitam

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
Hirisan daging batang pinang
1/2 biji brokoli – dipotong kecil
6 biji cendawan straw – dibelah 2
5 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 paket Perencah Lada Hitam Maggi – dibancuh menjadi pes
1/2 biji cili merah – dihiris serong
1 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan daging dan tumis sebentar hingga bertukar warna.
  3. Tuangkan pes lada hitam. Gaul rata.
  4. Setelah mendidih, masukkan sedikit air jika perlu. Masukkan sos tiram dan sos cili diikuti dengan brokoli, cendawan dan cili merah.
  5. Setelah mendidih, tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.


Sup Bebola Ayam

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
15 biji bebola ayam
1/2 batang brokoli (batang sahaja) – dipotong kiub
1/2 batang lobak merah – dipotong kiub
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Rebus brokoli dan lobak merah hingga lembut.
  2. Masukkan bebola dan Cukup Rasa, didihkan.
  3. Setelah cukup masak, tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: