Thursday, October 31, 2013

Lunch box, Wednesday (30/10/13)

Rebung Tumis Belacan

Sumber: Sherry




Bahan-bahan:
2 batang rebung muda jeruk – dihiris bulat/dibelah 4
1 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
2 sudu besar minyak
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar MAGGI Cukup Rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
6 biji cili padi
1 inci belacan
1/4 cawan ikan bilis
4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga harum.
  • Masukkan sos tiram dan perasa, tumis lagi.
  • Masukkan rebung dan daun ketumbar. Masukkan sedikit air dan masak hingga rebung empuk.
  • Sedia dihidangkan.

Salmon Grill

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 keping (kecil) salmon
1/2 biji lemon – diperah jusnya
1 sudu besar MAGGI Cukup Rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar marjerin kurang garam

Cara-cara:
  • Perap salmon dengan kesemua bahan (kecuali marjerin) selama 15 minit atau lebih.
  • Panaskan grilling pan, masukkan mentega dan grill salmon hingga masak di kedua-dua belah.
  • Sedia dihidangkan.

No comments: