Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 bungkus kuey teow halus (Cap Kunci plastik merah) – dibilas dengan air
1 genggam udang kecil – dibuang kepala
5 biji bebola ayam – dibelah 4
5 tangkai daun kucai – dipotong 5 cm panjang
5 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dihiris
1 biji tomato – dihiris kasar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap cair
2 biji telur
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan pecahkan telur. Kacau seperti membuat telur hancur, kemudian angkat dan ketepikan. Kemudian, tambahkan minyak secukupnya untuk menumis.
- Setelah minyak panas, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu. Kemudian, masukkan tomato dan tumis lagi hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan sos tiram dan sos cili dan tumis lagi. Masukkan kicap cair dan sedikit air.
- Masukkan udang dan bebola ayam, kacau sebentar dan masukkan kuey teow. Gaul rata hingga mesra. Akhir sekali masukkan kucai dan telur, gaul rata dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment