Thursday, October 24, 2013

Breakfast Wednesday 23/10/13

Kuey Teow Goreng

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 bungkus kuey teow halus (Cap Kunci plastik merah) – dibilas dengan air
1 genggam udang kecil – dibuang kepala
5 biji bebola ayam – dibelah 4
5 tangkai daun kucai – dipotong 5 cm panjang
5 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dihiris
1 biji tomato – dihiris kasar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap cair
2 biji telur
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan pecahkan telur. Kacau seperti membuat telur hancur, kemudian angkat dan ketepikan. Kemudian, tambahkan minyak secukupnya untuk menumis.
  2. Setelah minyak panas, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu. Kemudian, masukkan tomato dan tumis lagi hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram dan sos cili dan tumis lagi. Masukkan kicap cair dan sedikit air.
  4. Masukkan udang dan bebola ayam, kacau sebentar dan masukkan kuey teow. Gaul rata hingga mesra. Akhir sekali masukkan kucai dan telur, gaul rata dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: