Tuesday, October 1, 2013

Dinner 30/9/13

Sweet and Sour Crabs with Salted Egg Yolk

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
2 ekor ketam sederhana - dipotong 2, asingkan sepitnya
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/4 sudu kecil garam halus
1 sudu besar serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan tumis:
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
5 ulas bawang putih - dicincang
1 helai daun pandan - disimpul
1 biji tomato ranum - dipotong kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili Thai
1 biji kuning telur masin - dilenyek
1/2 mangkuk kecil air
1 pokok daun ketumbar - dipotong kasar

Bahan-bahan dikisar:
1 genggam cili kering - dibuang biji, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ketam dengan tepung jagung, Cukup Rasa, garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng hingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga wangi.
  4. Masukkan tomato dan tumis hingga layu. Kemudian, masukkan kuning telur masin dan tumis lagi.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan air dan bila mendidih, masukkan ketam. Gaul rata. Beberapa minit sebelum tutup api, masukkan daun ketumbar dan gaul rata.
  7. Sedia dihidangkan.

No comments: