Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ketam sederhana - dipotong 2, asingkan sepitnya
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/4 sudu kecil garam halus
1 sudu besar serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan tumis:
1/2 biji bawang besar - dihiris kasar
5 ulas bawang putih - dicincang
1 helai daun pandan - disimpul
1 biji tomato ranum - dipotong kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili Thai
1 biji kuning telur masin - dilenyek
1/2 mangkuk kecil air
1 pokok daun ketumbar - dipotong kasar
Bahan-bahan dikisar:
1 genggam cili kering - dibuang biji, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ketam dengan tepung jagung, Cukup Rasa, garam dan serbuk kunyit.
- Goreng hingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga wangi.
- Masukkan tomato dan tumis hingga layu. Kemudian, masukkan kuning telur masin dan tumis lagi.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili Thai. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan bila mendidih, masukkan ketam. Gaul rata. Beberapa minit sebelum tutup api, masukkan daun ketumbar dan gaul rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment