Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah – dibelah 2
1 keping ikan merah (bahagian isi)
1 sudu kecil halba campur
4 biji bawang merah – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 cm halia – dihiris seperti batang mancis
2 tangkai daun kari
1 bungkus serbuk kari ikan
2 sudu besar rempah kari giling (beli di pasar)
1 mangkuk kecil air asam jawa
1/2 mangkuk kecil air
5 biji bendi
1 biji tomato – dibelah 2
1 biji terung bulat – dibelah 4
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Bancuh serbuk kari dan rempah giling dengan sedikit air dan jadikan pes pekat. Campurkan sekali daun kari.
- Panaskan minyak, tumis halba campur seketika. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak garing.
- Masukkan pes kari. Tumis dan kacau selalu hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Setelah mendidih, masukkan ikan dan air (bergantung kepada kepekatan yang diingini). Setelah mendidih, masukkan sayur-sayuran dan garam secukup rasa.
- Didihkan dan sesuaikan rasa. Setelah menggelegak, tutup api.
Sambal Belacan
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 biji cili merah
15 biji cili padi
1 inci belacan – dibakar
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
3/4 mangkuk air asam jawa pekat (dibancuh dengan air masak sejuk)
Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment