Thursday, October 24, 2013

Dinner Tuesday 22/10/13

Kari Kepala Ikan Merah

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan merah – dibelah 2
1 keping ikan merah (bahagian isi)
1 sudu kecil halba campur
4 biji bawang merah – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 cm halia – dihiris seperti batang mancis
2 tangkai daun kari
1 bungkus serbuk kari ikan
2 sudu besar rempah kari giling (beli di pasar)
1 mangkuk kecil air asam jawa
1/2 mangkuk kecil air
5 biji bendi
1 biji tomato – dibelah 2
1 biji terung bulat – dibelah 4
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Bancuh serbuk kari dan rempah giling dengan sedikit air dan jadikan pes pekat. Campurkan sekali daun kari.
  2. Panaskan minyak, tumis halba campur seketika. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak garing.
  3. Masukkan pes kari. Tumis dan kacau selalu hingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa. Setelah mendidih, masukkan ikan dan air (bergantung kepada kepekatan yang diingini). Setelah mendidih, masukkan sayur-sayuran dan garam secukup rasa.
  5. Didihkan dan sesuaikan rasa. Setelah menggelegak, tutup api.

Sambal Belacan

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
2 biji cili merah
15 biji cili padi
1 inci belacan – dibakar
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
3/4 mangkuk air asam jawa pekat (dibancuh dengan air masak sejuk)

Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati. Hidangkan.

No comments: