Thursday, October 31, 2013

Breakfast 30/10/13 (Wednesday)

Kek Kukus Asam Manis

Sumber: Azlita Masam Manis

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
300 g tepung superfine + 2 sudu besar serbuk penaik (AMM guna tepung kek)
250 g gula kastor
325 g mentega
6 biji telur
100 g kepingan asam manis – dihiris halus
1 sudu teh esen vanilla

Acuan: Loyang 8”

Cara-cara:

  • Gris acuan dengan sedikit mentega dan lapikkan dengan baking sheet. Ketepikan.
  • Panaskan pengukus. Sementara itu, putar mentega dan gula hingga sebati. Kemudian, masukkan telur satu persatu sambil diputar sebati setiap kali telur dimasukkan.
  • Masukkan esen vanilla dan tepung sedikit-sedikit sambil terus diputar rata. Akhir sekali, masukkan asam manis dan putar rata. Tutup mixer.
  • Kaup balik adunan hingga betul-betul rata.
  • Masukkan ke dalam acuan dan kukus di atas api besar selama 1 jam atau sehingga masak sepenuhnya.
  • Sejukkan sebelum dihidangkan.

No comments: