Sumber: Azlita Masam Manis
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
300 g tepung superfine + 2 sudu besar serbuk penaik (AMM guna tepung kek)
250 g gula kastor
325 g mentega
6 biji telur
100 g kepingan asam manis – dihiris halus
1 sudu teh esen vanilla
Acuan: Loyang 8”
Cara-cara:
- Gris acuan dengan sedikit mentega dan lapikkan dengan baking sheet. Ketepikan.
- Panaskan pengukus. Sementara itu, putar mentega dan gula hingga sebati. Kemudian, masukkan telur satu persatu sambil diputar sebati setiap kali telur dimasukkan.
- Masukkan esen vanilla dan tepung sedikit-sedikit sambil terus diputar rata. Akhir sekali, masukkan asam manis dan putar rata. Tutup mixer.
- Kaup balik adunan hingga betul-betul rata.
- Masukkan ke dalam acuan dan kukus di atas api besar selama 1 jam atau sehingga masak sepenuhnya.
- Sejukkan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment