Tuesday, October 8, 2013

Dinner 7/10/13

Kari Ikan Sembilang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 ketul ikan sembilang
1 paket serbuk kari ikan
2 sudu besar rempah giling India (beli di pasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
5 biji bawang merah – dihiris nipis
4 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris kecil/nipis
1 mangkuk kecil air asam jawa
2 sudu besar santan pekat
1/2 mangkuk kecil air
2 sudu besar minyak masak
1 biji terung bulat – dibelah 4
1 biji tomato – dibelah 2
6 biji bendi
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Satukan serbuk kari dengan rempah giling bersama sedikit air untuk dijadikan pes. Masukkan sekali daun kari. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan sedikit garing.
  3. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan separuh air asam jawa dan air. Setelah mendidih, masukkan ikan dan renihkan.
  4. Setelah mendidih, masukkan baki air asam jawa, santan dan terung bulat. Setelah mendidih, masukkan tomato, bendi dan garam. Renihkan hingga empuk.
  5. Setelah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.



Sambal Bebola Ayam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
20 biji bebola ayam
1/2 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
1 keping asam keping
Sedikit air
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar:
10 tangkai cili kering – dipotong kecil/direbus
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Kacau dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram, air dan asam keping.
  2. Setelah mendidih, keluarkan asam keping. Masukkan bebola ayam dan kacau hingga masak. Masukkan garam.
  3. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar, gaul rata dan tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: