Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 ketul ikan sembilang
1 paket serbuk kari ikan
2 sudu besar rempah giling India (beli di pasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
5 biji bawang merah – dihiris nipis
4 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris kecil/nipis
1 mangkuk kecil air asam jawa
2 sudu besar santan pekat
1/2 mangkuk kecil air
2 sudu besar minyak masak
1 biji terung bulat – dibelah 4
1 biji tomato – dibelah 2
6 biji bendi
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan serbuk kari dengan rempah giling bersama sedikit air untuk dijadikan pes. Masukkan sekali daun kari. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis halba campur, bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan sedikit garing.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan separuh air asam jawa dan air. Setelah mendidih, masukkan ikan dan renihkan.
- Setelah mendidih, masukkan baki air asam jawa, santan dan terung bulat. Setelah mendidih, masukkan tomato, bendi dan garam. Renihkan hingga empuk.
- Setelah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.
Sambal Bebola Ayam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
20 biji bebola ayam
1/2 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
1 keping asam keping
Sedikit air
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
Bahan-bahan dikisar:
10 tangkai cili kering – dipotong kecil/direbus
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Kacau dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram, air dan asam keping.
- Setelah mendidih, keluarkan asam keping. Masukkan bebola ayam dan kacau hingga masak. Masukkan garam.
- Akhir sekali, masukkan daun ketumbar, gaul rata dan tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment