Wednesday, October 9, 2013

Dinner 8/10/13

Ayam Masak Kicap ABC

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 ketul ayam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
1/2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris batang mancis
2 sudu besar cili kisar
1 1/2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap ABC
1 sudu besar kicap cair
1/4 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 biji cili merah - dibelah 2 tidak putus

Cara-cara:

  1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Tinggalkan minyak dalam kuali (2 sudu besar), tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu dan wangi.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan sos tiram, tumis sebentar, masukkan kicap ABC dan kicap cair. Tumis hingga pecah minyak, masukkan air.
  4. Setelah mendidih, masukkan ayam dan renihkan. Kemudian, masukkan air asam jawa, lada hitam, bawang besar dan cili merah. Setelah mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat, tutup api dan sedia dihidangkan.


No comments: