Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ketam sederhana - dipotong 2
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit - diracik
1/2 biji nanas - dipotong kecil
1/2 bungkus santan pekat
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
3 biji bawang merah
2 inci kunyit hidup
Cara-cara:
- Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan santan, air, serai, daun kunyit dan bahan tumbuk. Renihkan.
- Setelah mendidih, masukkan ketam dan asam keping. Kacau sekali sekala untuk elakkan santan berketul/pecah.
- Selepas mendidih, masukkan nanas, kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Kacau sekali sekala perlahan-lahan.
- Akhir sekali, masukkan garam, rasa dan tutup api.
No comments:
Post a Comment