Saturday, October 5, 2013

Dinner 1/10/13

Ketam Masak Lemak Cili Api dengan Nanas

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
2 ekor ketam sederhana - dipotong 2
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit - diracik
1/2 biji nanas - dipotong kecil
1/2 bungkus santan pekat
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
3 biji bawang merah
2 inci kunyit hidup

Cara-cara:
  1. Sediakan periuk yang sesuai. Masukkan santan, air, serai, daun kunyit dan bahan tumbuk. Renihkan.
  2. Setelah mendidih, masukkan ketam dan asam keping. Kacau sekali sekala untuk elakkan santan berketul/pecah.
  3. Selepas mendidih, masukkan nanas, kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Kacau sekali sekala perlahan-lahan.
  4. Akhir sekali, masukkan garam, rasa dan tutup api.

No comments: