Friday, July 4, 2008

AYAM MASAK CILI API DENGAN KUCAI

Ni resepi ciptaan sendiri, selalu masak ayam cili api ni plain aje, tapi saja nak bubuh kucai batang tu sbb malas nak masak sayur.

Anw, if u wanna know, I cooked this and the other (sambal tumis sotong kering) at 6.30 am yesterday sbb dah janji nagn Awin nak bawak bekal.

Nak resepi ke? Tanak pun takpe, aku nak bubuh jugak sbb ni kan ke blog aku.

Photobucket

Bahan-bahannya:
3-4 ketul ayam
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar (dengan sedikit air)
10 biji cili padi
1 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan asam keping, serbuk kunyit dan ayam. Kacau rata.
3. Apabila ayam sudah masak, masukkan sos tiram dan garam secukup rasa.

p/s: Aku pernah juga masak masakan ni bubuh brokoli atau apa saja sayur la yang ada dalam stock, ni kira 2-in-1 la, tapi Papa tak suka masakan ni. Aku je yang suka.

No comments: