Friday, April 20, 2018

Menu 15 April 2018

Dinner

Ikan kembung bakar, kari udang dan kacang panjang, air asam, salad

Ikan Kembung Bakar

Bahan-bahan:

3 ekor ikan kembung sederhana besar
Serbuk kunyit, serbuk BBQ, serbuk cajun, serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak

Cara-cara:
  1. Gaulkan kesemua bahan dan perap 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan dan gril ikan hingga masak kedua-dua belah.
  3. Angkat dan hidangkan.

Air Asam

Bahan-bahan:

1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
6 biji cili padi hijau - dihiris
3 biji cili padi merah - dihiris
5 biji tomato ceri - dihiris
2 sudu besar pes asam jawa + 3/4 cawan air suam (agak-agak)
2 inci belacan - dibakar dan dihancurkan
Garam dan gula perang secukup rasa

Cara-cara:
  1. Bancuh pes asam jawa, air dan belacan. Ramas hingga belacan hampir hancur/hancur sepenuhnya. Tapis ke dalam mangkuk berasingan.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan sesuaikan rasa. Tuangkan ke dalam mangkuk hidangan.


Kari Udang dan Kacang Panjang

Bahan-bahan:

400 gm udang putih kasar - dibuang muncung
4 urat kacang panjang - dipotong 4 cm serong
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1/2 sudu besar halia kisar
1 sudu teh halba campur
1 peket kecil serbuk kari ikan Baba's
3 tangkai daun kari - dilurutkan
3 sudu besar santan kotak
Air secukupnya
1 sudu teh pes asam jawa
Garam dan Maggi Cukup Rasa
4 sudu besar minyak masak
3 biji cili padi merah (hiasan)

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur seketika, kemudian masukkan bahan hiris. Tumis hingga harum dan perang.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, santan, kacang panjang dan cili padi. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan udang, pes asam jawa, santan, garam dan MCR. Sesuaikan rasa, masak beberapa minit lagi dan tutup api.

No comments: