Sunday, April 8, 2018

Menu 7.4.2018

Dry Lamb Curry



Bahan-bahan:

1 kg potongan daging kambing frozen (lamb cutlets) - direndam dalam air bercampur limau nipis dan ditoskan
1 biji kentang - dikupas dan dipotong kiub
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar, asingkan akar
3 tangkai daun kari - dilurutkan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 sudu besar pes bawang besar
2 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 helai daun pandan - disimpul
3 biji tomato ceri - dipotong kecil
1 peket serbuk kari daging Baba's
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar santan kotak
1/2 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng kentang separuh masak dan angkat. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama dan tumis daun pandan, bawang besar, tomato ceri, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan keperangan.
  3. Masukkan pes bawang besar, pes bawang putih dan pes halia dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan serbuk kari dan daun kari dan tumis sebentar. Masukkan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan sos cili dan tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan daging kambing dan akar ketumbar dan kacau rata. Masukkan air hingga menutupi paras daging, perlahankan api, kacau rata dan tutup supaya masak empuk.
  7. Masukkan kentang, santan, pes asam jawa, garam, MCR dan air jika terlalu pekat. Sesuaikan rasa.
  8. Setelah mendidih taburkan daun ketumbar. Tutup api dan gaul rata.
  9. Sedia dihidangkan.


No comments: