Bahan-bahan:
1 kg potongan daging kambing frozen (lamb cutlets) - direndam dalam air bercampur limau nipis dan ditoskan
1 biji kentang - dikupas dan dipotong kiub
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar, asingkan akar
3 tangkai daun kari - dilurutkan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 sudu besar pes bawang besar
2 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 helai daun pandan - disimpul
3 biji tomato ceri - dipotong kecil
1 peket serbuk kari daging Baba's
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar santan kotak
1/2 sudu besar pes asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng kentang separuh masak dan angkat. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama dan tumis daun pandan, bawang besar, tomato ceri, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga layu dan keperangan.
- Masukkan pes bawang besar, pes bawang putih dan pes halia dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari dan daun kari dan tumis sebentar. Masukkan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kambing dan akar ketumbar dan kacau rata. Masukkan air hingga menutupi paras daging, perlahankan api, kacau rata dan tutup supaya masak empuk.
- Masukkan kentang, santan, pes asam jawa, garam, MCR dan air jika terlalu pekat. Sesuaikan rasa.
- Setelah mendidih taburkan daun ketumbar. Tutup api dan gaul rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment