Sunday, April 8, 2018

Menu 3.4.2018

Menu sarapan pagi


Cheesy Sausage Rolls

Bahan-bahan:

5 batang sosej ayam - direbus dan ditoskan
5 keping roti putih - dilenyek hingga leper
5 keping keju cheddar
2 biji telur + 2 sudu besar susu + sedikit garam - dipukul hingga kembang
Serbuk roti secukupnya
Sedikit mentega
Sos cili sebagai pencicah

Cara-cara:

  1. Sediakan sekeping roti dan letakkan keju. Kemudian, letakkan sosej dan gulungkan. Lekatkan dengan bancuhan telur. Buat sehingga habis.
  2. Panaskan non-stick pan dengan sedikit mentega (tambah sedikit-sedikit setiap kali menggoreng).
  3. Celupkan seluruh bahagian roti ke dalam telur dan golekkan di dalam serbuk roti. Goreng hingga kuning keemasan keseluruhannya.
  4. Angkat dan toskan di atas kitchen towel.
  5. Potong 2 dan susun di dalam pinggan. Hidangkan dengan sos cili.



Menu makan tengah hari


Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan:

300 gm udang - dibuang kepala dan kulit, buang urat hitam
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar pes bawang besar
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula perang/melaka secukup rasa
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang hiris hingga layu dan keperangan.
  2. Masukkan pes bawang besar dan bawang putih. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan cili kisar dan gula perang. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan udang, sedikit air dan bawang hiris bulat.
  6. Setelah mendidih, masukkan asam keping dan garam.
  7. Kacau beberapa minit dan tutup api.


Ayam Kampung Masak Kicap

Bahan-bahan:

10 ketul ayam kampung
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 biji cili padi merah - dipotong 2
1 sudu teh pes halia
2 sudu teh pes bawang putih
3 sudu teh pes bawang besar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
Kicap dan garam secukupnya
1/4 sudu teh pes asam jawa
Air secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam kampung dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  3. Masukkan bawang hiris dan tumis lagi hingga layu dan perang.
  4. Masukkan pes halia, pes bawang putih dan pes bawang besar. Tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  6. Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam dan tumis hingga pecah minyak.
  7. Masukkan kicap, air, ayam goreng dan bawang dihiris bulat. Kacau rata, masukkan pes asam jawa, garam dan cili padi merah. Kacau rata dan tutup api.


Terung Goreng Berlada

Bahan-bahan:

1/2 biji terung besar - dipotong ikut suka
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kasar:

5 biji cili padi merah
3 biji cili padi hijau
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering - dibasuh

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng terung hingga 1/2 masak. Angkat dan keluarkan. Ketepikan.
  2. Tambah sedikit minyak dalam kuali yang sama. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan terung dan air. Kacau rata, masak hingga terung lembut.
  4. Masukkan garam dan MCR, kacau rata dan tutup api.

No comments: