Cheesy Sausage Rolls
Bahan-bahan:
5 batang sosej ayam - direbus dan ditoskan
5 keping roti putih - dilenyek hingga leper
5 keping keju cheddar
2 biji telur + 2 sudu besar susu + sedikit garam - dipukul hingga kembang
Serbuk roti secukupnya
Sedikit mentega
Sos cili sebagai pencicah
Cara-cara:
- Sediakan sekeping roti dan letakkan keju. Kemudian, letakkan sosej dan gulungkan. Lekatkan dengan bancuhan telur. Buat sehingga habis.
- Panaskan non-stick pan dengan sedikit mentega (tambah sedikit-sedikit setiap kali menggoreng).
- Celupkan seluruh bahagian roti ke dalam telur dan golekkan di dalam serbuk roti. Goreng hingga kuning keemasan keseluruhannya.
- Angkat dan toskan di atas kitchen towel.
- Potong 2 dan susun di dalam pinggan. Hidangkan dengan sos cili.
Menu makan tengah hari
Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan:
300 gm udang - dibuang kepala dan kulit, buang urat hitam
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar pes bawang besar
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula perang/melaka secukup rasa
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang hiris hingga layu dan keperangan.
- Masukkan pes bawang besar dan bawang putih. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan cili kisar dan gula perang. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan udang, sedikit air dan bawang hiris bulat.
- Setelah mendidih, masukkan asam keping dan garam.
- Kacau beberapa minit dan tutup api.
Ayam Kampung Masak Kicap
Bahan-bahan:
10 ketul ayam kampung
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/2 biji bawang Holland - dihiris nipis
1/2 biji bawang Holland - dihiris bulat
3 biji cili padi merah - dipotong 2
1 sudu teh pes halia
2 sudu teh pes bawang putih
3 sudu teh pes bawang besar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
Kicap dan garam secukupnya
1/4 sudu teh pes asam jawa
Air secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam kampung dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
- Masukkan bawang hiris dan tumis lagi hingga layu dan perang.
- Masukkan pes halia, pes bawang putih dan pes bawang besar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap, air, ayam goreng dan bawang dihiris bulat. Kacau rata, masukkan pes asam jawa, garam dan cili padi merah. Kacau rata dan tutup api.
Terung Goreng Berlada
Bahan-bahan:
1/2 biji terung besar - dipotong ikut suka
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar kasar:
5 biji cili padi merah
3 biji cili padi hijau
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering - dibasuh
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng terung hingga 1/2 masak. Angkat dan keluarkan. Ketepikan.
- Tambah sedikit minyak dalam kuali yang sama. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
- Masukkan terung dan air. Kacau rata, masak hingga terung lembut.
- Masukkan garam dan MCR, kacau rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment