Tuesday, April 24, 2018

Menu 19 April 2014

Taugeh Goreng Ikan Masin

Bahan-bahan:

2 cawan taugeh - dibersihkan, ditoskan
1 keping ikan masin tenggiri - dibilas, dicincang kasar
1/2 biji cili merah - dihiris serong
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan masin tenggiri hingga garing, angkat dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih hingga harum kemudian tambah bawang besar. Tumis lagi hingga layu.
  3. Masukkan taugeh dan cili merah. Besarkan api dan kacau rata, masukkan sos tiram dan sedikit air. Kacau hingga separuh masak (masih rangup) dan tutup api.




Udang Masak Kari

Bahan-bahan:

20 ekor udang putih kasar - dipotong muncungnya
3 tangkai daun kari - dilurut daunnya
1/4 biji lada benggala merah - dihiris memanjang
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering - direndam dan ditoskan*
1 sudu besar bawang besar kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar sos cili
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Kisar kering bahan bertanda *.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar kering hingga wangi dan perang, kemudian masukkan bawang besar kisar dan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daun kari dan serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos cili dan tumis lagi.
  5. Masukkan udang, lada benggala dan air. Kacau rata hingga udang masak.
  6. Akhir sekali, masukkan garam dan MCR. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.





No comments: