Taugeh Goreng Ikan Masin
Bahan-bahan:
2 cawan taugeh - dibersihkan, ditoskan
1 keping ikan masin tenggiri - dibilas, dicincang kasar
1/2 biji cili merah - dihiris serong
1/2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan masin tenggiri hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih hingga harum kemudian tambah bawang besar. Tumis lagi hingga layu.
- Masukkan taugeh dan cili merah. Besarkan api dan kacau rata, masukkan sos tiram dan sedikit air. Kacau hingga separuh masak (masih rangup) dan tutup api.
Udang Masak Kari
Bahan-bahan:
20 ekor udang putih kasar - dipotong muncungnya
3 tangkai daun kari - dilurut daunnya
1/4 biji lada benggala merah - dihiris memanjang
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering - direndam dan ditoskan*
1 sudu besar bawang besar kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar sos cili
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak
Air secukupnya
Cara-cara:
- Kisar kering bahan bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar kering hingga wangi dan perang, kemudian masukkan bawang besar kisar dan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daun kari dan serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili dan tumis lagi.
- Masukkan udang, lada benggala dan air. Kacau rata hingga udang masak.
- Akhir sekali, masukkan garam dan MCR. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment