Saturday, April 21, 2018

Menu 18 April 2018

Lunch


Butter Chicken

Bahan-bahan:

5 ketul isi ayam - dipotong kecil/dadu
4 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kari daging Baba's
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan sos:

5 ulas bawang putih - dicincang
5 biji cili padi merah - dihiris nipis
3 tangkai daun kari - dilurutkan
1/4 buku mentega
1/2 tin susu cair (tambah jika suka berkuah)
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ayam dengan air, tepung beras, tepung jagung, serbuk kari dan garam hingga bersalut sepenuhnya.
  2. Goreng hingga garing dan keemasan. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar sahaja. Masukkan mentega dan biarkan cair. Tumis bawang putih hingga perang dan harum, kemudian masukkan cili padi merah dan daun kari. Tumis lagi hingga harum.
  4. Masukkan susu cair dan setelah mendidih, masukkan ayam goreng, garam dan MCR. Kacau rata, jika suka pekat biarkan mendidih lama sedikit, jika suka berkuah, sekejap sahaja.

Kangkung Goreng Belacan


Bahan-bahan:

1 ikat kangkung - disiang dan dicuci bersih
Hirisan lada benggala merah
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk:

1/4 biji bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
5 biji cili padi hijau - dipotong
Sedikit ikan bilis - dibilas
1 kiub kecil belacan - dibakar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan kangkung, air, lada benggala, sos tiram dan perasa. Buka api kuat dan kacau rata hingga layu dan tutup api.


Dinner

Daging Goreng Pedas



Bahan-bahan:

300 gm daging batang pinang - dihiris
1/2 pokok brokoli - dipotong kecil
1/4 biji lada benggala merah - dipotong kiub
1 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar kasar:

Segenggam cili padi hijau dan merah - dipotong
5 ulas bawang putih - dipotong
1 biji bawang besar - dipotong

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Gaul daging dengan sedikit garam dan goreng hingga sedikit garing. Angkat dan keluarkan. Tambah minyak jika perlu.
  2. Tumis pula bahan kisar hingga garing. Masukkan brokoli, lada benggala dan sos tiram. Tambah sedikit air dan goreng hingga brokoli masak. Akhir sekali, masukkan daging dan perasa. Kacau rata dan tutup api.

No comments: