Thursday, April 19, 2018

Menu 11 April 2018

Breakfast


Mihun Goreng Simple

Bahan-bahan:

1/2 peket mihun - direndam dalam air suam 20 minit (hingga lembut), ditoskan
1 pokok daun ketumbar - dicincang kasar
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
Sos cili, garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya
Minyak untuk menumis (lebih kurang 4 sudu besar)
Air (untuk melembutkan mihun)

Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk kasar:

Segenggam udang kering - direndam hingga lembut dan ditoskan
5 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar di atas api sederhana hingga garing.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili, garam, MCR dan kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan mihun dan kacau rata. Tambahkan sedikit air dan kacau rata hingga mihun lembut dan bersalut rata. Sesuaikan rasa.
  5. Pecahkan telur dan biarkan sedikit keras barulah dihancurkan (scramble). Kemudian, gaul sekali bersama mihun.
  6. Akhir sekali, taburkan daun ketumbar dan gaul rata. Goreng mihun hingga agak kering dan tutup api.




Lunch


Rendang Perut dan Kacang Panjang (Versi Tak Pedas)

Bahan:-bahan:

500 gm perut lembu (putih) - direbus hingga empuk dan ditoskan
5 urat kacang panjang - dipotong serong 4 cm
3 biji cili hijau - dihiris serong
1/2 biji bawang besar / 2 biji bawang merah - dihiris nipis
1 sudu teh halia kisar
3/4 kotak santan KARA
1/4 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Jika suka pedas, tambah 10 biji cili padi hijau yang dikisar

Cara-cara:

  1. Potong perut lembu ikut suka dan bilas dengan air. Toskan.
  2. Di dalam kuali, satukan kesemua bahan dan panaskan di atas api kecil. Kacau hingga masak dan empuk serta kuah sedikit kering.



Sotong dan Udang Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:

8 ekor sotong - dibuang kulit dan dihiris bulat
8 ekor udang putih - dibuang muncung
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar (wedges)
1 biji cili hijau - dihiris serong (kasar)
3 biji cili padi merah - dipotong 2 serong
1/4 biji lada benggala kuning - dihiris memanjang (kasar)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
Sedikit kicap (untuk warna)
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan non-stick wok dan masukkan sotong. Kacau rata untuk mengeluarkan airnya. Setelah berubah warna dan nampak pejal, keluarkan sotong dan buang airnya.
  2. Cuci wok dan panaskan semula. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga perang dan harum.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram, sos lada hitam, kicap, bawang Holland, cili hijau, cili padi merah dan lada benggala. Kacau sebentar di atas api kuat kemudian masukkan sotong dan udang. Kacau rata, tambah air jika perlu.
  5. Masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa dan kacau rata. Tutup api setelah udang masak.





No comments: