Saturday, April 21, 2018

Menu 17 April 2018

Breakfast

Sambal tumis kerang, kangkung celur, salad, ikan bilis goreng, telur mata kerbau

Nasi Lemak

Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi + 2 cawan beras biasa - dicuci bersih dan ditoskan
3 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - diketuk
3 biji bawang merah - dihiris nipis
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
3/4 kotak santan
4 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
  2. Setelah masak, gemburkan dengan menggunakan garpu/chopstick perlahan-lahan untuk mengelakkan nasi patah.
  3. Biarkan di dalam rice cooker untuk 5 minit sebelum dihidangkan.


Sambal Tumis Kerang

Bahan-bahan:

1 kg kerang - dicuci bersih dan direbus hingga masak, dikopek dan dibilas bersih
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
1/2 sudu teh pes asam jawa
Sedikit air
1 sudu besar santan kotak
4 senduk sederhana cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 senduk sederhana minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang hiris hingga layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan isi kerang, bawang hiris bulat, pes asam jawa, air dan santan. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan garam dan MCR secukup rasa. Kacau rata beberapa minit, kemudian tutup api.



Teatime


Churros dan Sos Coklat

Bahan-bahan churros:

1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan air
1/4 ketul mentega
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Gula halus + serbuk kulit kayu manis

Bahan-bahan sos coklat:

1/4 bar coklat masakan - dicincang kasar
1/4 cawan susu cair
Air untuk double-boiler

Cara-cara:

  1. Untuk membuat churros, masukkan air dan mentega ke dalam periuk kecil dan panaskan hingga mentega cair.
  2. Masukkan esen vanila, garam dan tepung. Kacau segera hingga sebati dan tutup api. Ketepikan.
  3. Setelah sejuk sedikit, pecahkan telur ke dalam periuk dan kacau rata hingga menjadi doh lembik.
  4. Panaskan minyak agak banyak.
  5. Ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan samperit (sepatutnya guna piping bag dan star nozzle). Tekankan ke atas minyak ikut panjang yang dikehendaki.
  6. Goreng hingga perang keemasan. Angkat, toskan minyaknya dan golekkan di dalam campuran gula. Susun di dalam pinggan. Buat sehingga habis.
  7. Untuk membuat sos coklat, panaskan air dan letakkan satu bekas untuk kaedah double boil. Masukkan coklat dan susu cair dan kacau hingga cair.
  8. Tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan hidangkan bersama churros.



Kuey Teow Goreng Kerang



Bahan-bahan:

2 peket kuey teow halus - dibilas dan ditoskan
2 cawan tauge - dibilas dan ditoskan
1 mangkuk lebihan sambal tumis kerang
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
Lada sulah dan kicap Tamin (masin) secukupnya
2 biji telur

Cara-cara:
  1. Panaskan kuali dan masukkan sambal tumis kerang. Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan sos cili dan tumis sebentar.
  2. Masukkan kicap, lada sulah dan kuey teow. Kacau rata, masukkan tauge dan kacau rata.
  3. Tambah kicap secukupnya dan goreng lagi di atas api besar.
  4. Buat lubang di bahagian tengah, perlahankan api kemudian pecahkan telur. Biarkan mengeras sedikit barulah dikacau bersama kuey teow di atas api besar. Goreng lagi hingga agak kering dan tutup api.

No comments: