Cucur Bawang
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji bawang Holland - dihiris nipis
5 tangkai daun kucai - dipotong 3 cm
1/2 biji cili merah - dicincang
1 biji telur
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Sos cili sebagai pencicah
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, satukan bahan-bahan lain dan bancuh hingga menjadi adunan yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair (agak-agak boleh dijemput dengan jari).
- Jemputkan sedikit adunan dan masukkan ke dalam minyak (api sederhana). Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
- Hidangkan dengan sos cili.
Dinner
Sotong Masak Merah
Bahan-bahan:
6 ekor sotong sederhana besar - dibuang kulit dan dikelar tidak putus
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
1 akar ketumbar - dicuci bersih
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar pes halia (halia kisar)
6 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sos ikan, garam dan Maggi Cukup Rasa (agak-agak)
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan non-stick wok dan masukkan sotong. Kacau hingga berubah warna dan keluar airnya. Angkat dan toskan. Buang air sotong dan basuh wok dan panaskan semula.
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum dan perang.
- Masukkan cili kisar, pes halia dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan sos cili, akar ketumbar dan sos tiram, tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong dan bawang Holland. Kacau rata, tambah sedikit air jika terlalu pekat.
- Masukkan perasa dan kacau rata. Akhir sekali, taburkan daun ketumbar dan kacau sekejap kemudian tutup api.
Ikan Bilis Goreng Kicap
Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis (jenis rangup) - dicuci bersih dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
2 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
1 - 1 1/2 sudu besar kicap masin Tamin
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar sahaja. Tumis bawang merah, cili merah dan cili hijau hingga layu.
- Masukkan sos tiram dan kicap diikuti dengan ikan bilis. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment