Thursday, April 19, 2018

Menu 12 April 2018

Breakfast

Cucur Bawang


Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 biji bawang Holland - dihiris nipis
5 tangkai daun kucai - dipotong 3 cm
1/2 biji cili merah - dicincang
1 biji telur
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Sos cili sebagai pencicah

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, satukan bahan-bahan lain dan bancuh hingga menjadi adunan yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair (agak-agak boleh dijemput dengan jari).
  2. Jemputkan sedikit adunan dan masukkan ke dalam minyak (api sederhana). Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
  3. Hidangkan dengan sos cili.



Dinner

Sotong Masak Merah


Bahan-bahan:

6 ekor sotong sederhana besar - dibuang kulit dan dikelar tidak putus
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
1 akar ketumbar - dicuci bersih
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
1 sudu besar pes halia (halia kisar)
6 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Sos ikan, garam dan Maggi Cukup Rasa (agak-agak)
4 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan non-stick wok dan masukkan sotong. Kacau hingga berubah warna dan keluar airnya. Angkat dan toskan. Buang air sotong dan basuh wok dan panaskan semula.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum dan perang.
  3. Masukkan cili kisar, pes halia dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan sos cili, akar ketumbar dan sos tiram, tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sotong dan bawang Holland. Kacau rata, tambah sedikit air jika terlalu pekat.
  5. Masukkan perasa dan kacau rata. Akhir sekali, taburkan daun ketumbar dan kacau sekejap kemudian tutup api.


Ikan Bilis Goreng Kicap


Bahan-bahan:

3/4 cawan ikan bilis (jenis rangup) - dicuci bersih dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
2 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
1 - 1 1/2 sudu besar kicap masin Tamin
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 sudu besar sahaja. Tumis bawang merah, cili merah dan cili hijau hingga layu.
  3. Masukkan sos tiram dan kicap diikuti dengan ikan bilis. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.

No comments: