Tempe goreng, sup cendawan dan tauhu, ayam goreng cili padi
Sup Cendawan dan Tauhu
Bahan-bahan:
2 batang cendawan king oyster - dipotong kiub
1/2 kotak tauhu lembut - dipotong kiub
2 biji bawang merah - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 sudu teh halia kisar
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Sedikit minyak
Hirisan daun ketumbar
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia kisar hingga layu dan perang.
- Masukkan air, cendawan dan tauhu. Kacau perlahan untuk mengelakkan tauhu pecah.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan MCR (jika suka). Masak hingga mendidih dan tutup api. Taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
Ayam Goreng Cili Padi
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar kasar (kering):
20 biji cili padi hijau - dipotong
10 biji cili padi merah - dipotong
5 ulas bawang putih - dipotong
1 biji bawang besar dipotong
Bahan-bahan lain:
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 5 sudu besar sahaja.
- Tumis bahan kisar di atas api sederhana hingga pecah minyak dan sedikit garing.
- Masukkan ayam goreng, garam dan MCR. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
Teatime
Kuih Lapis
Sumber: Yatie Memories
Diolah: Mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula
4 cawan santan (1 cawan santan KARA + 3 cawan air)
Secubit garam
Sedikit pewarna merah dan perisa ros (Star Brand)
Cara-cara:
- Panaskan pengukus dan sediakan loyang bersaiz 8 inci. Letakkan sedikit minyak dan lapikkan dengan plastik bersih.
- Satukan kesemua bahan dan kacau menggunakan whisk hingga tidak berbintil. Bahagikan bancuhan kepada dua. Satu bahagian dibiarkan putih dan satu bahagian lagi masukkan pewarna merah dan perisa ros.
- Masukkan loyang ke dalam periuk. Tuangkan 3 senduk kecil bancuhan putih ke dalamnya. Kukus selama 5 minit dengan menggunakan api yang besar.
- Setelah masak, tuangkan pula 3 senduk kecil bancuhan merah. Kukus selama 5 minit dengan menggunakan api yang besar.
- Ulang langkah 3 dan 4 berselang-seli hingga habis bancuhan (bancuhan merah di atas sekali).
- Untuk lapisan terakhir, kukus selama 15 - 20 minit. Setelah masak, keluarkan loyang dari pengukus dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.
Dinner
Udang Masak Lemak Cili Padi dengan Kacang Panjang
Bahan-bahan:
15 ekor udang putih sederhana besar - dibuang muncung/misai
4 urat kacang panjang - dipotong 4 cm panjang
3/4 kotak santan KARA
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam dan sedikit Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
15 biji cili padi hijau - dipotong
5 biji cili padi merah - dipotong
1 inci kunyit - dipotong
2 biji bawang merah - dipotong
5 biji tomato ceri - dipotong
Sedikit air
Cara-cara:
- Masukkan bahan kisar, air, santan dan asam gelugur ke dalam periuk.
- Panaskan di atas api sederhana hingga berwap sambil dikacau selalu dan elakkan daripada meruap supaya santan tidak pecah (terasing).
- Masukkan udang, kacang panjang, garam dan MCR. Kacau rata hingga udang berubah warna dan kacang panjang lembut. Masak beberapa minit kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment