Sunday, April 8, 2018

Menu 5.4.2018

Menu breakfast

Maggi Goreng Kari



Bahan-bahan:

3 peket Maggi perisa kari - direbus 1/2 masak dan ditoskan
5 ekor sotong - dipotong bulat
3 biji tomato ceri - dicincang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
Sedikit kicap
1 peket perencah kari Maggi
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
Minyak untuk menumis
Air jika perlu

Cara-cara:

  1. Maggi yang ditoskan tadi dibilas dengan air untuk hilangkan kanjinya. Toskan sekali lagi.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan tomato ceri, sotong, sos tiram, sos cili, kicap, perencah kari dan air. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan maggi dan kacau rata. Goreng hingga sedikit kering.
  5. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Kacau rata dan tutup api.



Menu lunch dan dinner


Ikan Jenahak Berlada

Bahan-bahan:

3 keping ikan jenahak
Serbuk kunyit dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar kasar:

5 biji cili merah - dipotong
1 biji bawang besar - dipotong
5 ulas bawang putih

Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  3. Tumis bahan kisar hingga layu dan terbit minyak.
  4. Masukkan garam dan MCR dan kacau rata. Tutup api.
  5. Tuangkan ke atas ikan goreng.

Makaroni Goreng Seafood

Bahan-bahan:

1/4 peket makaroni - direbus mengikut arahan pada peket
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
5 biji tomato ceri - dipotong 2
10 ekor udang - dikupas dan dibuang urat
5 ekor sotong - dihiris bulat
2 sudu besar chilli flakes
5 ulas bawang putih + 1 sudu besar udang kering (direndam) - dikisar kasar
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan makaroni dan gaul rata.
  3. Masukkan sotong, udang dan chilli flakes.
  4. Gaul rata, kemudian masukkan garam dan MCR. Kacau rata.
  5. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan kacau rata.

No comments: